Perm – Krasnoyarsk

Perm – Krasnoyarsk

Perm – Krasnoyarsk

Rusland, 27.08.2016 
De ochtend begon relaxed doordat we niet vroeg de trein hoefde te pakken. Gewoon nog even lekker ontbijten, ingepakt en vervolgens de stad ingedoken. Nog even Lenin St. (De hoofdstraat) ingelopen en voor sokken gezocht. Winkels zijn hier pas vanaf 11:00 open op een zaterdag. We waren de National Art Gallery ingedoken en hadden nog wat kunst bewonderd. Heel apart, maar heel veel kunst was seksueel getint. De galerij was niet groot, dus wij gingen verder. 

We hadden een paar bakjes koffie bij de coffeeshop company genomen. De medewerkers spraken behoorlijk goed Engels. Er kwamen twee dames binnen en vroegen ons ná enige tijd “We are wondering where your accent is from?”. Ik zei “Galangee!”. In Perm spreken ze meer Engels dan in Moskou heb ik het idee. Na de koffie liepen we naar de boulevard van de Kama rivier. Mikhail had ons verteld dat Kama rivier “liefdes rivier” wordt genoemd. Wij begrepen opeens waarom er sloten aan een hek hingen bij de boulevard aan de Kama rivier. Net als Parijs. 
Terug in het hotel hadden wij nog wat gegeten in het restaurant. De dame achter de bar sprak onwijs goed Engels. Ze had voor 4 jaar in Egypte gewerkt bij een toeristen ressort. Uiteindelijk gingen wij nog even zitten in de lobby. Hier zaten ook stewardessen en piloten van een Russische airline. Dit betekent wel dat het hotel vrij luxe was. Mikhail kwam ons ophalen voor de transfer. Hij was iets vroeg, dus zaten nog even in de lobby. Ik had de kaart van Rusland neergelegd en vroeg waar die allemaal trips organiseert. Veel in de provincie Perm en West-Siberië, maar ook daarbuiten. Zijn zoon zat nu met de touringcar op de Krim met toeristen vanuit Perm. Hij bracht ons naar het treinstation en het was maar een kwartiertje wachten tot dat de trein op het perron kwam. De conductrice nu was wat meer ervaren, want ze begreep de Deutsche Bahn treintickets direct. In de coupé zaten we met één extra persoon. Een Russische gast rond mijn leeftijd. Er was één ligplaats over dat was wel lekker. 
Even later bij aankomst in Yekaterinburg hoorde we mensen Engels praten. Dit was de eerste keer op de trein. In no-time zaten we in het barrijtuig met onze medereizigers Piva te drinken. Er was een stelletje uit Ierland en een dame uit Oostenrijk. Het was hartstikke gezellig. Alleen sloot het barrijtuigen gingen we naar de slaapcompartimenten. Daar hebben we nog even verder gepraat. Het Ierse stel is aan het begin van een wereldreis van 500 dagen. Niet normaal lang!
Toen we uit het barrijtuig gingen had ik nog wat te drinken meegenomen. Het was wel in een Russische krant opgerold omdat de provodnitsa het niet mocht zien. Ik liep nog een dolletje te maken met de Russische crew dat ik het even ging lezen, de krant die ik had gekregen. Er zaten ook Nederlanders en Belgen in het restauratierijtuig die in een groep van 5 weg zijn op de Trans Siberië Express.
Rusland, 28.08.2016

Het landschap is aan het veranderen er zijn meer open vlaktes. In de ochtend was het mistig en zag ik een meer met een paar huisjes er rondom heen. Een prachtig pittoreske plaatje.
We hebben de dag doorgebracht met het Ierse koppel en de Oostenrijkse. Erg leuk! In Barabinsk gingen we er nog even uit om een ijsje te kopen… althans ik ging voor een ijsje. Bij terugkomst zat er een nieuwe coupe genoot bij ons compartiment. Na een praatje met handen en voet werd het mij duidelijk, dit was zo’n typisch losgeslagen Russische gast. Hij kreeg van mij ook de naam “Ivan the Terrible”.

Nils en ik gingen even wat eten in het restauratierijtuig. Het rijtuig zat vol met Nederlanders net als gisteren. Na wat praten met ze kwam ik erachter dat ze met de reisorganisatie “Sawadee” waren gegaan. Ik had een escalope besteld en het was weer allemaal goed! We gingen na het eten even terug om onze Ierse en Oostenrijkse reismaten te halen. We zijn een paar Piva’s wezen drinken in het barrijtuig. Het was erg gezellig! Bij de grote stad Novosibirsk moesten we uit het barrijtuig omdat de trein hier 40 minuten stopte en daar geen conductrices bevinden. We gingen met onze Piva’s terug naar het slaapcompartiment. 
Bij terugkomst zag ik “Ivan the Terrible” uit de coupé komen met zijn tas. Hij gaf een hand en zei dag. Tot mijn grote verbazing stapte hij al uit. Daarvoor kregen we een Russische dame in de plaats. Haar vriendin zat naast ons in het rijtuig. In het begin leek ze niet blij te zijn. Hoogstwaarschijnlijk een typisch Russische uitdrukking, maar ik wilden een “praatje” maken in het Russisch. Uiteindelijk was het zo een leuk praatje dat ze mij souvenirs hadden gegeven vanuit hun woonplaatsen Irkutsk en Novosibirsk. De houten sleutelhangerklompjes kwamen erg goed van pas die ik had meegegeven vanuit Nederland. Een erg leuke dag en avond op de trein!
Rusland, 29.08.2016

Onze Russische coupe genoot die opstapte in Perm ging rond 12 uur in de nacht weg. Hij gaf ons nog een hand en hadden hem even geholpen met zijn bagage onder de bank vandaan te halen. Wij gingen nog wel even door met slapen.
De nacht had niet lang geduurd om 4 uur Moskou was ik wakker. Het gekke is dat je Moskou tijd aanhoudt in de trein en ook in de avond. Alleen in de ochtend wordt ik wakker met lokale tijd doordat de zon vroeg op is en in het compartiment schijnt. Veel slapen zit er daarom niet in. 
Overdag heb ik het leuk zitten praten met de Russische die in de plaats van “Ivan the Terrible” was gekomen. Het was veel handen en voetenwerk, maar ik heb veel Russische woorden geleerd. Ze was werkende als engineer van de Russische Spoorwegen. Haar zus deed ook een studie voor engineer en studeert in Bremen (Duitsland) en loop stage bij Bosch. Ze woont in Irkutsk. Vele keren reis ze af van Irkutsk naar Novosibirsk en Moskou met de trein voor het werk.
Nog even had ik met het Ierse koppel en de Oostenrijkse gezeten. Bij aankomst in Krasnoyarsk werden we begroet door Fernando en Daniel ze stonden met een boordje “Van Oosten”. De namen klinken niet echt Russisch en dat klopt. Fernando komt uit Italië en heb hier in Krasnoyarsk een Russische vrouw leren kennen. Daniel is zijn zoon. Het treinstation is erg mooi van de voorkant. Door Fernando en Daniel werden we naar de homestay gebracht. Ik kreeg een flashback naar het AirBnB accommodatie in Hong Kong. Het is namelijk aan de buitenkant een vervallen gebouw. Boven in het appartement werden we begroet door Olga. Olga liet ons even het appartement zien en ging vervolgens naar haar werk. We kwamen ook de kat in het huis tegen. Hij is erg groot, het is namelijk een boskat. De homestay is schoon en comfortabel. Leuk om het mee te maken om in een Russische woning te verblijven.

5 gedachten over “Perm – Krasnoyarsk

 1. wat een enorm leuke reis , jullie beleven heel wat
  en zoveel verschillende nationaliteiten helemaal top
  genietse en proost met de piva’s
  we genieten van de reisverslagen

  1. Het is zeker leuk om zoveel verschillende mensen tegen te komen over de gehele wereld. En zeker het proberen een conversatie te maken met de Russen. Wij gaan zeker nog genieten van de Piva’s.

 2. Dat is toch lachen wat die gasten allemaal mee maken toen ik zo oud was was ik nog nooit in het buitenland geweest super ga door zo vindt het heel leuk tot later

  1. Dank Cees! De contrast van west Rusland richting het oosten is erg groot. Onwijs mooi om allemaal te zien. Wij houden jullie op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *