”Sightseeing like a Dutch Londoner…”

”Sightseeing like a Dutch Londoner…”

De reis naar Schotland. Een reis die ik cadeau heb gegeven aan mijn ouders doordat zij mij financieel gesteund hebben tijdens mijn studieperiode. Per ferry vertrekken wij vanuit Hoek van Holland naar Harwich om vervolgens de trein te pakken naar Londen. In Londen hebben wij een volledige dag waarna wij de ‘’Caledonian Sleeper’’ nachttrein nemen naar de Schotse Hooglanden naar het plaatsje Fort William. Vanuit Fort William zullen wij een dagtrip maken naar wellicht het meeste bekende meer ter wereld, namelijk Loch Ness. De dag erna zullen wij in ‘’the Jacobite’’ stoomtrein stappen die bekend is van de Harry Potter film. Dan zit ons verblijf in de Hooglanden van Schotland erop en zetten wij koers richting Glasgow. Hier verblijven wij een nacht in het futuristische CitizenM hotel. De laatste nacht in Schotland verblijven wij in de historische stad Edinburgh. Met veel geluk hebben wij een hotelkamer met uitzicht op het kasteel van Edinburgh. Het volgende op ons programma is de Engelse stad York. Per eerste klasse Virgin East Coast trein rijden wij in 2,5 uur naar York. Hier verblijven wij in een prachtig historisch pand ‘’Churchill Hotel’’. Dit is tevens onze laatste nacht aan Britse bodem, want uiteindelijk vertrekken wij op de P&O boot vanuit Hull richting de Europoort om de reis af te sluiten.

Dit was even een beknopte intro van de reis naar Schotland. Geniet van de verhalen en ik probeer jullie up-to-date te houden.

12 mei 2018, Hoek van Holland

Onze reis begon in de avond toen wij aan boord van de Stena Britannica stapte. Het was een mooie dag waardoor wij op het achterdek van het schip konden zitten. Echter gingen wij eerst even naar onze Captains Class hut om even de bagage af te gooien. Het was een prachtig mooie hut met een goed gevulde minibar op het voordek van het schip net onder de brug. De hut keuze was zeker geslaagd! Na een pilsje en een prosecco waren we dus naar het achterdek gegaan. Het bovendek werd nog geladen, maar al snel stond die vol met trailers. Het was gezellig, want de bar was open en de muziek stond aan. Een perfecte avond voor een overtocht met de Stena.

Later verhuisde wij naar binnen en namen wij nog een afzakker aan de bar. Er zat een man uit Ijmuiden aan een biertje en wat bitterballen. Hij had iets ontworpen voor bedden dat hij in het buitenland ging presenteren. Naast Engeland ging hij nog naar vele andere landen in Europa per ferry boten. Die was voorlopig dus nog niet thuis! Na wat pilsjes waren wij afgetakeld naar onze prachtige Captains Class hutten.

13 mei 2018, Londen (Engeland)

***Stena wekker gaat af***

Ik: ‘’dat waren denk een paar pilsjes teveel…’’. Half brak nam ik een douche en zorgde snel dat ik ready was voor een Full English Breakfast. Ik kreeg een beetje het idee dat we van boord af werden gejaagd. Het was niet echt druk, dus het was snel de bezem door de boot en de boot klaarmaken voor de volgende passagiers. Even later zaten wij in de trein naar Londen. In Harwich was het nog vrij rustig in de trein, maar naarmate wij langs Manningtree en Colchester gingen werd het drukker. Al vroeg waren wij in Londen. Op Liverpool Street Station had ik meteen de treintickets geprint voor de komende dagen in Schotland. De tickets had ik al van te voren besteld en kan je in elk willekeurige station in de UK ophalen. Daarnaast hadden wij een dagkaart gekocht voor het gehele openbaar vervoer in Londen.

Hier vandaan zijn wij via Moorgate station naar Euston station gegaan. Dit was het station waar wij in de avond met de Caledonian Sleeper naar Schotland zouden vertrekken. Bij de Left Luggage Service hadden wij de koffers afgegooid. Ideaal voor wanneer je geen zin heb om met je bagage door Londen te lopen. Hierna zijn we naar mijn oude woonplaats gegaan, namelijk ‘Tottenham’. Op het moment is het stadion in aanbouw van de voetbalclub Tottenham Hotspur. Ooit in een voorgaande blog op waarbenjij.nu vertelde ik dat het stadion van de Spurs de scheidingslijn was van rijk en arm. De insteek van dit stadion is dat de buurt beter op de kaart komt en daarnaast ook uiteraard een grotere capaciteit voor voetbalfans. Wij namen de ondergrondse naar Seven Sisters en vervolgens een dubbeldeksbus naar Tottenham Football Ground. Het was echt enorm. ‘T eerdere en kleine stadion van White Hart Lane was omgetoverd tot een hedendaagse stadion van een topvoetbalclub. Gaaf om te zien en ook bijzonder om hier na 6 jaar terug te zijn. White Hart Lane had voor mij een speciale plek gekregen. Hier begon ik een ‘’Lost in London’’-verhaal waarbij ik met 50 kg bagage zonder enig idee van richting naar mijn hostadres ging zoeken. Gelukkig dit keer met veel minder bagage. We waren de Spurs shop nog binnen gelopen. Het was hier behoorlijk druk omdat diezelfde dag Tottenham tegen Leicester City speelde. Dit is uiteindelijk 5-4 voor de Spurs geworden.

Anyway… we namen de dubbeldeksbus naar een favoriete plaats van mijn moeder, namelijk Camden Town. Helaas is het niet onontdekt gebleven, want ongeveer 4 jaar geleden waren wij hier met de familie en was het aanzienlijk rustiger. Echter dit keer was het absurd druk. Het mooie wat ik van Camden vind is dat iedereen zichzelf kan zijn. Van alternatief naar een verdwaalde gothic tot aan vrijwillige zwervers en hedendaagse hippies (hipsters), alles is mogelijk in Camden. Het was allemaal bizar druk en wij liepen verder naar de wat ‘onbekende’ wijk Chalk Farm. Hier hebben wij bij een Fried Chicken Restaurant ‘’Bird’’ gegeten. Door het goede weer gingen wij heerlijk buiten zitten. We keken uiteraard onze ogen uit door de vele alternatievelingen die voorbij liepen. Onze ober was ook zo’n persoon. Een soort van surfdude met een bijzonder Engels accent. Ik kon het niet plaatsen. Maar het was een Pool die met zijn ouders op vroege leeftijd in Londen is komen wonen, waardoor hij een enigszins Cockney accent had. Ze hadden goed eten bij ‘’Bird’’. Ik had boneless chicken wings en een Canadian Poutine. Het laatste was zo’n gerecht wat ik in Canada op de laatste dag op had in Vancouver. Patat met gravy en cheddar cheese. Het was heerlijk!

Even later liepen wij richting het metrostation van Chalk Farm om vervolgens door wat leuke straatjes te lopen richting Primrose Hill. De huizen hier kosten ongeveer rond de 1,5 miljoen pond. En dat kan je wel zien, want het zijn prachtige huizen. Primrose Hill is een heuvel in Londen waarbij de vele bezienswaardigheden kan zien, zoals de London Eye, the Shard en de Gherkin. Op de heuvel hebben wij even in de zon gelegen. Even uitkateren en genieten van de zon, haha! Een uurtje later liepen wij naar beneden richting Green Park. Wij hadden aan het begin van het park nog even softijsje gescoord en liep verder door heel Green Park. Hier zagen wij nog eekhoorns lopen. En ze waren niet schuw. Ze liepen helemaal naar je toe om te kijken of je nog wat eten bij je had, geweldig!

Om het bezoek aan Londen af te sluiten gingen wij nog even naar een favoriete pub van m’n vader. Dit is een Nederlandse bar de ‘Hems’. Het dateert al enige tijd geleden dat de pub door Nederlanders in bezit is. Ik geloof dat de Nederlandse dame achter de bar aan ons verteld rond 1860. In 2012, toen ik in Londen woonde voor 3,5 maand, ging ik met het WK of EK naar de pub toe. Er stond toen een mega lange rij met Nederlanders in het oranje om naar binnen te gaan. Het is een leuke pub met verschillende Nederlandse en Belgische biertjes en uiteraard ook vele andere Europese pilsjes. De Hems Bar grenst aan China Town. Wij gingen buiten zitten, dus wij hadden goed zicht op China Town. Met de pekingeenden aan het spit bij het raam waan je je bijna in Hong Kong. De laatste wandeling was naar het metrostation bij Leicester Square. Hier namen wij de Northern Line naar London Euston om vervolgens even uit te rusten in de First Class Lounge van Virgin Trains. De koekjes, zoutjes en frisdranken waren gratis. Ook konden wij hier nog even douchen voordat wij de Caledonian Sleeper instapte.

Kort voor de vertrektijd liepen wij richting het perron om onze reis van 600 kilometer van Londen naar Fort William te maken. Het was behoorlijk druk en het liep niet allemaal soepel. Bij het boarden werd het duidelijk dat er iets verkeerd was. Wij hadden voor 1e klasse betaald, echter hadden wij 2e klasse couchettes gekregen. In eerste instantie geen probleem, want je hebt dezelfde couchette. Echter zou het betekenen dat wij ontbijt inbegrepen hadden zitten. Nadat ik alle trein stewards en stewardessen had gesproken kwam ik terecht bij de Train manager. Hij kwam uit Frankrijk en was totaal niet behulpzaam. Totaal klantonvriendelijk. Ik was totaal niet blij hiermee. Het bleek uiteindelijk ‘’geregeld’’ te zijn dat wij de 1e klasse ontbijt zouden krijgen. Ik ging toch nog even genieten van een biertje. Er waren wat mensen uit Bath die voor de 4e keer naar Schotland gingen. Zij waren al een keer in Fort William geweest en hadden toen ook al de Jacobite trein genomen. Ze vertelde dat het fantastisch zou worden voor ons. Dit keer gingen zij naar Aberdeen. Na nog wat te hebben gegeten gingen wij richting onze couchette toe, want het was een mooie maar vermoeiende dag. Stay tuned voor het volgende blogbericht in de Schotse Hooglanden en de aankomst met de Caledonian Sleeper trein.

3 gedachten over “”Sightseeing like a Dutch Londoner…”

  1. Het is weer een hele belevenis die jullie aan het doen zijn ik dacht dat het pas dit weekend was maar geniet er van Groetjes Cees en Nelie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *