De prachtige stad York en de terugreis!

De prachtige stad York en de terugreis!

18 mei 2018, York (Engeland)

Vroeg in de ochtend waren wij al naar het treinstation toe gelopen. Het was niet de beste nachtrust die wij op de reis hadden. Het rolgordijn liet veel licht door en aangezien het al om 5 uur wakker werd had ik daarna niet meer veel extra slaap gekregen. Al was de nachtrust dan kort, gelukkig hadden wij 1e klasse en konden wij daardoor wachten in de First Class Lounge van Virgin Trains. Eenmaal in de lounge gingen wij zitten en namen wij een cappuccino en één van de vele koekjes die zij hadden staan. Daarnaast hadden ze nog chips en een soort havermout staan qua eten. Er stonden flesjes water, appelsap, jus d’orange en een koffiemachine. De inrichting was helemaal in Schotse stijl met het typische Schotse ruitje en oude stoelen.

Dichterbij de vertrektijd liepen wij naar de trein toe. Vol verrassing liepen wij naar de trein toe. Ik wist dat dit één van de meest luxe 1e klasse treinreizen zou worden die ik ooit heb gemaakt in de UK. Maar wat precies wist ik nog niet precies. Wij liepen naar binnen en werden verrast door de mooie grote verstelbare stoelen en grote ramen. Er stonden kopjes en suiker klaar. De trein ging rijden en de conductrice kwam langs om koffie of thee in te schenken. Onder het genot van een Engelse thee + melk reed de trein langzaam uit het oude historische station van Edinburgh Waverley uit. Kort daarna kwam ze vragen wat wij wilden bestellen vanaf het menu. Echt een verrassing dat dit allemaal bij het 1e klasse ticket zat inbegrepen. Wij gingen uiteraard weer voor de Full English Breakfast. De prachtige landschappen met koeien en schapen schoten voorbij de trein. Het ontbijt kwam en het werd alleen maar nog beter. We gingen langs de prachtige Schotse en Engelse kust tot aan Newcastle. Eén van die mooie plaatsjes die wij onderweg hadden gezien was Alnmouth. Een plaatsje aan de kust met zo’n pittoreske Engelse uitstraling. Net buiten Darlington (een halte vòòr York) kwamen de conducteurs en conductrices met een trolley vol met (fris)dranken langs. Ook hier mocht je weer gratis iets pakken. Het was inmiddels middag, dus ik nam maar een Magners Cider. Echt top geregeld bij de Virgin East Coast Trains!  

Virgin East Coast

Ontbijt in trein

Schotland

Grens Schotland met Engeland
Foto: Grens tussen Schotland (links) en Engeland (rechts).

Alnmouth
Foto: Alnmouth

Bij aankomst in York werden wij verwelkomt door het prachtige weer. Er waren onwijs veel mensen op het treinstation. Ik was erachter gekomen dat de paardenraces in York gaande waren. De vrouwen waren helemaal opgetuigd met mooie kleren en mannen liepen in pak. Paardenraces zijn denk wel van een ander kaliber en voor mensen met een groter bestedingspatroon hier in Engeland. Iets anders dan in Broken Hill, Australië. We liepen voor ongeveer 15 minuutjes door leuke straatjes en over een brug naar het hotel toe. Daar te zijn aangekomen werden wij wederom weer verrast, dit keer door het schitterend mooie gebouw van het Churchill Hotel. Op de oprijlaan stonden allemaal dure auto’s. In eerste instantie dacht ik: ‘’dit is wellicht iets té luxe’’. De deur werd voor ons geopend en wij checkte onszelf in. De receptionist liep met ons mee om de kamers te wijzen. Wij zaten onder in het hotel, terwijl wij al op de begane grond stonden bij de receptie. Ik dacht minstens dat we in een soort bunker kwamen, haha! Maar het viel allemaal mee. De hotelkamers waren prachtig en wij hadden ook zelfs nog een raampje in de kamer. Het was vele malen groter dan onze ‘’vogelkooi’’ in Edinburgh. Een groot verschil. Het bed was enorm zacht en de badkamer behoorlijk groot. Erg fijn om hier onze reis mee te eindigen op het vaste land.

The Churchill Hotel

Door het vele reizen van de afgelopen dagen hadden wij het goede idee om even een siësta te houden. De dagen daarvoor gingen wij direct door vanuit de trein met sightseeing etc. Het was even heerlijk zo’n siësta, want ná de siësta gingen wij het stadscentrum van York even verkennen. Wij zaten ongeveer 7 minuten lopen vanaf de stadspoort/muur. En het was maar 10 minuten lopen naar de York Minster. De adembenemend mooie kathedraal die stad rijk is.

York Minster

De binnenstad van York is écht heel leuk. Het doet je denken aan scènes van Harry Potter. Gek genoeg zijn er dus ook scènes hier opgenomen uit de film. In het straatje de Shambles liep Harry Potter met Hagrid om een toverstaf te kopen. Ik heb het niet met opgezet gepland dat er veel elementen in de reis overeenkomen met scènes vanuit de Harry Potter films, maar het is wel bijzonder haha. Op de markt in de binnenstad hadden wij nog een patatje op met gravy (een soort dikke jus). Aan het einde van de Shambels straat zat een pub de ‘’ ‘Golden Fleece’. Een bespookte pub waar we even een drankje hadden gedaan. Grappig aan de pub was dat ze overal skeletten hadden neergezet. Eén aan de bar, één in de beergarden en nog meer. De skeletten waren vast een paar gasten die enorme dorst hadden en die niet op tijd een pilsje hadden gekregen, haha! Kort daarna gingen wij nog even de Shambels in. In één zo’n leuke zaakje zat een bierbrouwerij gevestigd. Hier had ik nog een proef bordje op met 3 verschillende biertjes. Hier zaten wij in de beergarden aan de markt. Inmiddels waren ze alles aan het opruimen op de markt. Maar het was heerlijk weer, dus wij zaten nog wel even goed buiten. De pub waar we daarna heen waren gegaan heette de ‘Golden Lion’. Ook zij hadden een beergarden, echter was deze bovenop het dak. Hier hadden wij nog even gegeten. Op het eind liepen wij naar het Churchill Hotel toe en hadden wij nog 1 pilsje genomen. En liepen wij naar de kamer toe. Ik ging vervolgens het blog typen.

The Golden Fleece

De markt in York

De markt in York

 

19 mei 2018, York (Engeland)

De beste nachtrust was in het Churchill Hotel. We hadden top geslapen en schoven aan bij de ontbijttafel. Het was een vrij luxe ontbijtmenu. Uiteraard hadden de English Breakfast erop staan, echter hadden ze daarnaast bijvoorbeeld nog zalm en een Eggs Benedict. Dit waren even de gerechten die ik had onthouden, want die hadden wij, haha. Het eten was écht goed. We kregen 10 stukken toast er nog bij en er stonden verschillende jams om erop te smeren.


Foto: Eggs Benedict


Foto: Full English Breakfast


Foto: Scrambled Eggs met zalm

De koffers hadden wij ingepakt en wij liepen richting treinstation toe om de bagage bij de left luggage neer te zetten. De gast die bij de Left Luggage werkte was écht niet goed. We liepen naar binnen met ‘’good morning!’’ en hij zat net als een serial killer te kijken, zonder iets te zeggen. Hij was ook niet bepaald amused van de Royal Wedding die dag gaande was. Echt een retard was het. Onze bagage was in ieder geval afgegooid. Wij gingen even de P&O bushalte zoeken, zodat wij niet om 4 uur ‘s-middags ons verrot zouden te lopen zoeken. Het was nog niet bepaald makkelijk te zoeken en nergens op de bevestiging stond iets van een beschrijving of een vermelding van een straatnaam. Ik had 2x maal gebeld met P&O en bij de 2e keer bellen stond ik in de straat waar het zou moeten zijn. Ik vertelde dat er totaal geen vermelding staat op de bushalte bordjes, terwijl andere charter bussen er wel op vermeld stonden. Dus voor diegene die nog is een keer met P&O reizen van Hull naar York; de bus stopt op Leeman Road tegenover het War Memorial. Het is een rustig straatje (aansluitend op de drukke weg) waar ook de sightseeing hop-on hop-off bus stopt. Dat de sightseeing bus hier stopte was voor ons wel fijn. Wij stapte namelijk direct in toen de bus kwam en gingen vervolgens twee rondes met de bus mee. De sightseeing bus in York is wel ideaal voor degene die binnen 1 uur een goed idee willen krijgen van York. De bus rijdt rondom de stad, waardoor je binnen no-time onwijs veel ziet. Wij reden langs een huis met een nep kat + lamp op de 1e verdieping van het gebouw; het blijkt dat dit een teken van geluk zou zijn en dat veel mensen dat vroeger plaatste. Iets wat ook opmerkelijk is van de stad is dat veel ramen van gebouwen in de stad dichtgemetseld zijn. Vroeger werd er belasting gevraagd voor inwoners die ramen hadden, dus vandaar hadden ze de ramen dichtgemetseld, zodat zij geen ‘’raam’’-belasting betaalde. Later op de tour kwamen wij ook langs de paardenrace velden. Hier stonden nog wat overgebleven auto’s op de grasvelden van de mensen die waarschijnlijk te diep in het glaasje hadden gekeken, haha.

The Shambles
Foto: The Shambles, zoals je kan zien met een vrijgezellenfeest.

York

York Minster

York

Het was een enorme drukte vanwege de Royal Wedding. Bij het treinstation waren wij uitgestapt en hadden we even een Cornish Pasty gegeten op het station. Even later liepen wij de pasty er even af door een wandeling te maken op de stadsmuur. Het was nog een flinke wandeling. Tijdens de bouw hadden ze niet veel nagedacht over trappen naar beneden haha. Gelukkig was er aan het einde van de muur een soort fietsers café waar wij even een colaatje hadden genomen. Hier zagen wij ook de Royal Wedding live op de televisie. Op dat moment waren ze al aangekomen in Windsor. In het straatje van het café liepen wij nog even verder, echter was er niet teveel te zoeken, dus liepen wij terug. Hier kwamen wij nog de Wind Mill pub tegen. Een drukbezochte pub bij veel Royal Wedding gangers. Het was voor de Engelse een goede reden om een pilsje te nuttigen. Ook zagen wij veel vrijgezellenfeestjes gaande en uiteraard veel nette geklede mensen en ook weer de ordinaire geklede dames met een rokjes dat meer als riem dient dan als rok, haha. De meeste gasten die rondom die ordinaire geklede dames lopen zien er nog minderjarig uit, maar ook zij zitten volgas aan de drank. Wij hielden het rustig met één drankje en liepen naar de Left Luggage service waar we onze bagage bij de gekke gast hadden opgehaald. Later liepen wij naar het opstappunt van de P&O waar we even hebben zitten wachten totdat de transfer bus arriveerde met bestemming Hull. Ik was erg opgelucht toen ik de bus zag arriveren, want door de onduidelijkheid was ik er niet gerust op. De bus was er wel 20 minuten van te voren.

De bus vertrok vanuit York. Onze rondreis zat er bijna op. Via verschillende landwegen kwamen wij vlakbij de Humber Bridge terecht. Een brug die lijkt op de Golden Gate Bridge en waar ik afgelopen jaar overheen was gereden met een studiereis voor het werk. De bus ging eerst naar de Zeebrugge terminal, waarna wij aan de beurt waren voor de Rotterdam terminal. Vanuit Hull vertrekken er namelijk meerdere ferries, naar België en Nederland. Het inchecken verliep allemaal soepel en eenmaal aan boord werden wij verrast door de vele dekken die waren ingedeeld voor vermaak. Er waren 2 dekken met winkeltjes en barretjes en het bovenste dek had je de mogelijkheid om naar het buiten dek te gaan waar ook nog verschillende barretjes waren. Erg leuke ferry!

Pride of Rotterdam

We kregen trek en dachten toch maar om iets te gaan eten. Op dek 8 zat ‘’The Kitchen’’ een buffetrestaurant. Er stond een behoorlijke rij. Wij sloten hierbij aan. Bij binnenkomst werd het ons wel duidelijk waarom er zo’n rij stond. Het was een mega uitgebreid buffet met zeker wel 6 verschillende curries, naanbrood, papadums en dan nog heel veel vlees, kip piri piri, salades, soep, fruit, ijsjes, cakejes. Teveel om op te noemen. Wij gingen langs het buffet. En aangezien we nog graag curry op de reis hadden willen eten kwam dit heel mooi uit. Het was super lekker. Zo lekker dat ik 2x een vol bord met curry had opgeschept, toen nog spareribs en kip piri-piri met patat en vervolgens moest ik gewoon nog een ijsje wegwerken. Ik weet wel dat ik mij nog nooit zo vol heb voelen zitten. Ik had écht veel te veel te gegeten!!! Maar het was supergoed!  Even later hadden wij nog één drankje in de Irish Bar genomen. Hier was een bandje aan het spelen. Echt een superleuk schip waar veel entertainment is. Erg leuk. We verbleven in de 4-persoonshut met zeezicht, dit was ook prima te doen. De hutten zien er wat gedateerd uit, maar door de vele entertainment aan boord ben je hier alleen maar om te slapen. Met een top reis achter de rug te hebben gehad hadden wij koers gezet terug naar Nederland.

20 mei 2018, Hoek van Holland

In de ochtend waren wij weer aan het ontbijtbuffet geschoven bij ‘’The Kitchen’’. Het ontbijt had ik vooraf bijgeboekt. Het is zeker aan te raden om voorafgaand bij de boeking diner en ontbijt te boeken in ‘’The Kitchen’’. Mijn ouders en ik was het heel goed bevallen. Ook het ontbijtbuffet was weer net zo goed als het avondeten. Alles werd super snel bijgevuld. Alles was warm (van het warme ontbijt of course, haha!).

Netjes op tijd kwamen wij aan in de Europoort om 09:00 uur. Bij de ontscheping mochten wij een artiestenuitgang gebruiken, hoezo weet ik niet, maar dit betekende dat we niet in de hordes met mensen moesten staan. Wij stapte de terminal uit en zagen Trudie om de hoek komen rijden die ons op kwam halen. Het was een perfecte timing. Tot slot namen wij nog de laatste boot van de reis, namelijk van Rozenburg naar Maassluis, haha. Er stonden totaal 4 auto’s op. Het was niet écht druk.


Foto: uitzicht vanaf de veerpond uit Rozenburg op Maassluis

Het was een prachtige reis. M’n ouders hadden er écht heel erg van genoten. Dit is het laatste blog van de reis door de UK. De eerstvolgende blog volgt einde van de zomer waarbij ik een reis maak naar Portugal. Hier reis ik van de hoofdstad Lissabon met de Portugese hogesnelheidstrein naar het zonovergoten Albufeira. Hopelijk hebben jullie allemaal weer goed genoten van de reisblogs. En als je tips wil laat het mij even weten :-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *