”Atlantic Airways flight to Copenhagen is delayed”

”Atlantic Airways flight to Copenhagen is delayed”

Hierbij het laatste reisverhaal van de Faeröer reis. Inmiddels is het weer ruim een week geleden en is het Faeröerse weer ook in Nederland aangekomen. Mooi weer om dit blogbericht te lezen naast de houtkachel en een kop warme chocomel, haha! Veel leesplezier weer!

Faeröer Eilanden – Dag 4 (20 oktober 2018)
Het was een vrij heftige dag qua weer. Desondanks gingen we toch op pad. Aangezien wij de voorgaande dagen ook alle Noordelijke punten van het archipel hadden bezocht gingen wij deze dag nogmaals naar een paar van die plaatsen. Bij de parkeerplaats te zijn aangekomen hoopte wij dat de band van de auto niet lek was. De dag daarvoor was die al écht mega zacht. Gelukkig was dit niet aan de orde. We reden net Tórshavn uit langs de zee fjord Skálafjørður waar een enorm harde wind stond. Uiteraard deed de airco het weer niet, dus met het autoraam op een klein kiertje en de trekker voor het raam hadden wij onze dagtour gestart naar het plaatsje Saksun. In eerste instantie dachten wij dat dit plaatsje niet per auto te bereiken was aangezien op de kaart de wegen groen waren gemarkeerd. Echter was dit een markering voor een scenic route, één van de mooiere routes op de eilandengroep. Vanaf het plaatsje Hvalvík reden wij op de adembenemende route naar Saksun. Ook dit dorp is weer enorm geïsoleerd en dat is ook wel te merken als je weet hoeveel inwoners er wonen. Dit zijn er namelijk maar 34. Wij hadden nog even een kort rondje gelopen, maar aangezien het aardig slecht weer was gingen wij maar weer in de auto naar de volgende plaats, Vestmanna. Het was ongeveer 10 kilometer hemelsbreed van Saksun, echter is het over de weg 47,2 km om precies te zijn. Ongeveer 45 minuten rijden dus. Vestmanna is met een 1232 inwoners een enorme stad vergeleken met Saksun, haha. Hier hebben wij nog even wat gegeten bij het benzinestation. De benzinestations zijn in zulk soort plaatsen gewoon meteen de supermarkt waar veel mensen even de boodschappen doen. De auto hadden wij hier afgetankt en de band even goed opgepompt. Het was écht niet normaal hoeveel lucht er nog in kon!!!


Het plaatsje Saksun.


De kerk van Vestmanna.

Ondanks dat we 2 plaatsen hadden bezocht vandaag was het toch alweer aan de late kant en hadden wij weer koers teruggezet naar Tórshavn. Langs Skálafjørður werden wij bijna van de weg afgeblazen. Het was een flinke windstoot die ons bloeddruk even drastisch verhoogde, haha. Bij terugkomst in Tórshavn hadden wij nog even een rondje gelopen. In de supermarkt waren we nog opzoek gegaan naar een paar pilsjes, echter verkopen ze die niet in de supermarkten in de Faeröer. Afijn dan maar geen pils. In de hotelkamer hebben we nog wat grappige filmpjes zitten kijken die rondbazuinen op het internet. Ondertussen kregen wij een sms van Atlantic Airways met het bericht dat onze vlucht 2,5 uur was vertraagd en daarom 2,5 uur later zou vertrekken. Op diezelfde dag waren er vluchten gecancelled zei Carsten nog. Blij dat wij die dag niet waren weggegaan! Ik belde nog Atlantic Airways op om te vragen of wij ook later naar de luchthaven konden gaan. Dit was gewoon mogelijk. De dame zei ‘’uiterlijk 1,5 uur vóór vertrek’’. Dit was op zich wel een voordeel. In eerste instantie hadden wij anders al om half 6 in de auto moeten zitten de volgende ochtend om naar het vliegveld te gaan.

Tot slot gingen wij nog even wat eten in het restaurant van Hotel Tórshavn. Dit keer nam ik Fish & Chips en Carsten nam een Steak. Het was vrij goed weer. Ook dit! Onze maat Skippy the bush kangaroo was er niet. Het viel gewoon op dat niemand springend door het restaurant heenging. Nog even een Irish Coffee toe en een paar pilsjes beneden in de bar om de trip mooi af te sluiten!

Faeröer Eilanden naar Nederland – Dag 5 (21 oktober 2018)

We waren er vroeg uit om nog even snel te ontbijten voordat wij met de huurauto terug zouden gaan naar de luchthaven. Het was vrij rustig op de weg. Het was zondag, dus we konden aardig doorrijden. Bij de luchthaven hadden we de GPS en sleutel weer opgeborgen in de auto en open achtergelaten. Het blijft een gek idee dat je zoiets gewoon kan doen. Rondom Vágar Airport was het echt mega koud. De wind maakte het nog veel erger. Aangezien we niks meer gewend waren met zo’n mooie zomer in Nederland en voor mij het laatste tripje naar Portugal was dit gewoon even anders. Op m’n telefoon stond dat de gevoelstemperatuur 0 graden was. Bij de ticket kioskjes op de luchthaven hadden we onze vliegtickets eruit gehaald. Het is een onwijs kleine airport, dus het was niet zo gestresst bij de douanecontrole zoals ik dat altijd vind op Schiphol. Gewoon alles op je gemakkie uitpakken en weer inpakken.

In de Faeröer hebben ze de eigen valuta. Alleen kan je die niet inwisselen op het vasteland hebben wij ons laten aanpraten, dus had ik mijn Faeröerse Kronen nog even besteed in de taxfree shop. Het was heerlijk relaxed en nog niet druk op de airport, dus wij konden op alle gemak even rondkijken en een bakkie doen. Toen het vliegtuig eenmaal geland was liepen wij ernaar toe. Het was enorm koud op de start- en landingsbaan. Het Airbus toestel was vrij nieuw en ruim. De stewardessen kwamen met een bakje koffie langs en wat fris. Er was enige turbulentie boven de Shetland Eilanden en boven Stavanger in Noorwegen. Ná Stavanger waren we binnen een korte tijd op de luchthaven van Kopenhagen, Kastrup. Door de vertraging hadden wij nog 30 minuten overstaptijd in Kopenhagen wat meer dan genoeg was. De gate waar wij aankwamen zat naast de gate waar wij gingen vertrekken, dus geen haast. Op de luchthaven kwam ik Tim en Rick tegen. Twee gasten uit Hoek van Holland. Erg grappig om zelfs op de heen als terugweg bekende tegen te komen! Wat is de wereld klein! De bemanning van het KLM toestel waren écht hard aan het werk om iedereen wat te drinken en te eten te geven voordat de piloot de daling weer in had gezet. Ná een uurtje stonden wij weer op Nederlandse bodem. De koffers waren snel op de bagageband en voordat we het doorhadden zaten we in de Intercity Direct naar huis. Het was een prachtige trip! Ik had het voor geen goud willen missen. De Faeröer is denk zeker een combi tussen Ijsland en Schotland. Over Ijsland kan ik niet oordelen, maar vanaf de foto’s te zien en wat ik weet van Schotland kan het best een mix zijn. Een voordelig punt is dat het een échte Off the Beaten bestemming is. Waardoor het soms lijkt of je aan het einde van de wereld loopt.

Dit was de laatste reisblog van de Faeröer reis. Mijn volgende reis staat gepland in december naar Zuidelijk Afrika. Hierbij reis ik door vier landen in een safaritruck, namelijk Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe. Kort voor vertrek zet ik het reisschema op www.dutchpioneer.nl. Ná die reis wil het betekenen dat ik een nieuwe mijlpaal hebt bereikt, namelijk dat ik 30 landen heb bezocht. Eén ding is zeker het wordt een mega avontuurlijke kampeer rondreis. Alles over land vanuit Kaapstad naar de Victoria Watervallen in Zimbabwe. Tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *