Hong Kong; my favorite Asian city!

Hong Kong; my favorite Asian city!

19 april – Laat je meenemen in de cultuur van Hong Kong.
Vlakbij het hotel in een shopping mall had ik ontbeten bij Super Sandwiches. Het ontbijt had ik besteld en het was klaar binnen 1 minuut. Net of ze wisten wat ik al nam voordat ik binnenkwam, haha. Hierna liep ik naar de Big Bus halte bij het Hong Kong Convention Centre. Dit is een groot congrescentrum. Het was hier mogelijk om voor HK$10 (omgerekend +/- € 1,50) een foto te laten maken bij de waterkant. Dit heb ik laten doen. De man, die bijna geen Engels sprak, had ze geprint en gelijk geseald. Een leuk en goedkoop souvenir! Een aanrader. Toen de bus aankwam had ik een mooie plekje in de bus gezocht. Bij bushalte 6 (voor de tram naar de Peak) stapte ik uit om een ticket te kopen. Heel gek, maar de buschauffeurs verkopen dus geen tickets. Ik had een busticket voor 48 uur gekocht waarbij je oneindig mag in- en uitstappen op 3 verschillende routes. Daarnaast krijg je nog 4 enkeltjes op de Star ferry van Hong Kong island richting Kowloon, een entreeticket voor Sky100 of The Peak tram en je krijg er een boottocht bij op een Sampan boot in de Aberdeen regio. Vandaag was ik van plan de Rode route (op Hong Kong Island) en de Blauwe route (in Kowloon) te gaan doen. Na het kopen van het ticket nam ik de bus richting de Star Ferry terminal. De boot was al in aantocht en nam plaats in de wachtruimte. Het is een korte boottocht, maar het geeft je een prachtig uitzicht op beide kanten van het water. Aan wal was ik richting ”The Peninsula” gelopen een hotel en tevens shoppingcentrum. Hier was namelijk de Big Bus halte voor de Blauwe route. Ik liep hier naar toe en kwam de medewerkers van Big Bus tour tegen. Ze vertelde dat die net weg was gereden en dat ik misschien even een kijkje kon nemen in ”The Peninsula”, ik dacht dat is een goed plan. Terwijl ik binnenstapte dacht ik ”zagen ze mij voor multi gevuld aan?”. In het shoppingcentrum tref je alleen maar dure designer merken zoals Chanel, Cartier, Louis Vuitton en ik voelde mij er een beetje bijlopen als een backpacker. Terug bij de bushalte nam ik de bus waar ze op de ‘gids radio’ (of hoe je dat wil noemen) door de oordopjes vertelde dat het hotel The Peninsula voorheen altijd het eindpunt was voor de Trans Siberië Express. Ik was dus met Nils te vroeg uitgestapt in Beijing, haha! De bus reed de Mong Kok district in. Hier kreeg ik te horen dat ‘Mong Kok’ betekent ‘Druk gebied’ in het Kantonees. En dat is het ook zeker! Je kijk je ogen uit hier als je door Mong Kok loopt of rijdt. Zoveel felle lichtjes en reclameborden die het straatbeeld creëren.

Op de achtergrond Kowloon.
€1,50 per foto, een leuke souvenir!
Typische hoogbouw in Hong Kong.
Man Mo Tempel.
Sky100 (het hoge gebouw).
Het typische straatbeeld van Mong Kok.

Bij Sky100 stapte ik uit. Aangezien ik 6 jaar geleden al de Peak tram had gedaan was ik nu van plan om Sky100 te bezoeken. Met een handjevol mensen liep ik vanuit de sightseeing bus naar de ticketbalie van het torenhoge gebouw. Hier had ik de voucher verzilverd tot daadwerkelijk entreeticket en ging ik met de supersonische lift in 60 seconden naar de top van het gebouw. Het was bijzonder dat je zo snel op een hoogte van 430+ meter zit. Voorafgaand bij de balie werd ik gewaarschuwd dat het door het misschien niet zo mooi zou zijn. Al dacht ik: ‘’ik ben er nu, dus kan beter nu gaan en al is het niks ben ik binnen 60 seconden beneden, haha!’’. Het viel écht enorm mee …sterker nog het was écht onwijs gaaf en mooi. Wat een uitzicht! Gewoon 360 graden rondlopen en heel Hong Kong zien. Beneden was er een foto gemaakt op zo’n groene achtergrond waarbij ze dan elke achtergrond kunnen plaatsen. Dus… ik ging even naar de fotohoek en had een gave foto uitgezocht en gelijk met een lijstje gekocht. Leuk en nep souvenir (want de achtergrond heb ik niet écht bij gestaan), maar een leuk aandenken aan de Sky100. Hier in de hoogte was het mogelijk om even wat te eten en te drinken. Met een hotdog en een Pale Ale biertje zat heerlijk relaxed Hong Kong te bewonderen.

Uitzicht vanuit Sky100 op Hong Kong Island.
Sky100 is het 10e hoogste gebouw ter wereld.

Vanaf Sky100 nam ik de metro naar Mong Kok via Central. Toen ik aankwam bij Mong kok was het keihard aan het regenen. Ik heb er voor gekozen om terug te gaan naar het hotel. Bij de 7 Eleven supermarkt had ik wat biertjes gekocht en noodles. Later op de avond was het gestopt met regenen. Ik was nog even naar beneden gegaan had even een blokje om gelopen en was bij een barretje geëindigd dat beneden naast het hotel zat.. Ik nam een biertje, maar ik schrok van de prijs. Het biertje was namelijk € 11,-. Ik ben maar weer snel naar boven gegaan.

In de Hong Kong metro.
De metrokaart van Hong Kong.
Bij de 7 Eleven supermarkt.
Mijn biertjes en eten voor de avond.
Een ”goedkoop” biertje van €11,-.

20 april / 21 april – Aberdeen en Stanley tour & de reis terug naar Nederland
Het was tijd om uit te checken uit het laatste hotel van mijn reis. Hier had ik nog tot 12 uur de tijd om mijn spullen even goed op te pakken en nog even in de serene rust te zitten. De dag daarvoor had ik noodles gehaald en had deze in de ochtend als ontbijt genomen. Apart …maar zeker niet verkeerd. Bij het uitchecken had ik mijn backpack bij de check-in achtergelaten (wat gelukkig mogelijk was!). Op mijn gemak liep ik naar het winkelcentrum die vlakbij het congrescentrum zit. Hier zag ik de McDonalds zitten en had daar even wat gegeten. Ze hadden hier allerlei andere ‘specialiteiten’, zoals een Spicy McChicken burger. Met een volle maag liep ik richting het congrescentrum waar ik de Big Bus zou pakken. Onderweg liep ik langs een filmopname. Onwijs gaaf om te zien. Het leek echt super écht. Er lag een man op de grond ‘overmeesterd’ door de politie. De politie had een wapen in de hand en er stonden vele ambulances, politiebusjes en andere geheime dienstauto’s rondom het gebouw. Ik was van plan een stukje te filmen, maar werd vriendelijk verzocht dit niet te doen. Dit was de eerste keer dat ik zoiets zag en was supergaaf.

Met de bus van de Rode route ging ik naar de halte van de Peak tram waar ik overstapte op de Aberdeen en Stanley tour. De plaats Aberdeen is ten zuiden van Hong Kong eiland en normaal gesproken met mooi weer een onwijs mooie plaats! Echter om 14:30u leek het wel nacht. Het was zo donker, het regende keihard. Ik was al verstandig beneden gaan zitten. Het was op een gegeven moment zo erg dat het ging onweren en langs de weg kwam ik een bord tegen met ”Red Rainstorm Alarm”. Dit had ik gegoogeld. Het betekend dat het zo keihard regent dat lager gelegen gebieden onder water kunnen lopen. In de hop-on hop-off bus was het ook flink raak. Doordat de bus een volledig open dak had kwam het water als een waterval de trap afstromen. Mensen die stonden hadden natte voeten. Ik was het redelijk zat na het rondje. Ten eerste dat je niks kon zien en ten tweede dat die regen maar door bleef gaan. Bij het eindpunt nam ik nog de Star Ferry met de intentie om daar vandaan de metro te pakken naar het hotel en vervolgens naar de luchthaven te gaan. Maar uiteindelijk was ik naar Mong Kok gegaan in de hoop dat de regen zou stoppen. En inderdaad… het was nog niet helemaal over, maar veel minder. Ik had mijn Big Bus poncho aan en kwam er makkelijk doorheen. Hier liep ik naar de Ladies Market. Een markt met allerlei prullaria. Echter wel leuk om heen te gaan! Ik was blij dat ik nog even was gegaan om even het échte Hong Kong te ervaren. Hier kan je ook prima eten in de zijstraatjes; alleen was ik voor de culinaire tour iets te kort in Hong Kong. Na het één en ander aan souvenirs gekocht te hebben ging ik dan wel naar het hotel met de metro. Het grappige is dat ik nog steeds op de metrokaart reis van 6 jaar geleden en dat ik geen geld erop had gezet.

M
Op de Ladies Market in Mong Kok.

In het hotel had ik mij nog primitief opgefrist, want ik was al uitgecheckt uit m’n kamer. Vervolgens had ik een taxi gepakt en ben ik naar de luchthaven gegaan. De taxichauffeur zei dat het rustig op de weg was vanwege een 4-daagse vakantie voor de Hong Kongnezen. Dit was echter niet op de airport te zien. Het was steendruk. Bij restaurants was de wachttijd minimaal 30 minuten en bij sommige denk wel een uur. Ik kon namelijk een voucher ophalen vanwege het feit dat mijn vlucht 2 uur later zou gaan vertrekken, vanwege het slechte weer in de ochtend. Maar om die voucher te krijgen moet je even 1 uur in de wachtrij staan. Ik stond erbij 1 enorm lang in de wachtrij. Bleek het de verkeerde rij te zijn. Ik was pissed-off en vooral dat ik al 10 uur niks had gegeten en dat je dan zolang moet wachten. Zelfs bij de kleine kioskjes die ik pas veel later tegenkwam was alles uitverkocht. Uiteindelijk vond ik een kiosk waar ze dus wel nog sausage rolls en chicken pies hadden. Die had ik genomen en even een pilsje om te relaxen. Wat een drukte… van mijn laatste Hong Kong dollars had ik nog een boek gekocht en was het altijd om te boarden.

Het gebouw links is de Bank of China.

Bij het boarden was ik wel weer helemaal zen. De knappe Hong Kongnezen stewardessen verwelkomde mij aan boord van het vliegtuig. Ik ging zitten en naast mij kwamen 2x Chinezen medepassagiers zitten. Ideaal, want ze zijn nooit zo heel groot. Kort ná het opstijgen kregen wij de menukaart en begonnen ze al snel met het eten serveren. Ik was aardig moe, maar had ook wel trek, dus het was nog even op mijn tanden bijten totdat. Ik nam de pasta bolognese en een wit wijntje erbij. Het was lekker aangezien ik behoorlijk trek had. Vervolgens ging ik slapen en werd ik voor mijn gevoel 1 uur later wakker, maar dit was niet zo. Er zat namelijk al 6 uur van de vlucht erop. De tijd vloog letterlijk voorbij, haha. Ik ging maar is een film kijken. ‘’Red Sea Operation’’ een Chinese film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is enigszins raar om alles in het Chinees te horen, maar gelukkig was er Engelse ondertiteling. Een aanrader die film! Ik had wel dorst dus ging even naar de stewardessen toe en vertelde dat ik selfservice mocht doen. Ideaal. Bij de selfservice lagen ook allemaal snacks (zoutjes en koekjes). Een erg fijne mogelijkheid van Cathay Pacific. Sowieso is de crew erg aardig tijdens de 4 vluchten die ik met deze airline heb gemaakt, het eten en drinken is goed geregeld en je mag 30 kg meenemen (eventueel verdeeld over 2 koffers). Met Cathay Pacific vlieg je wel altijd via Hong Kong aangezien dit de thuisbasis is van de airline. Het is een aanrader en kan er gelijk een toffe stedentrip in Hong Kong toevoegen onderweg naar Zuid-Oost Azië, Australië of Nieuw-Zeeland.

Ik was geland op Schiphol. Het vliegtuig stond niet aan de terminal geparkeerd, dus voor het eerst tijdens een intercontinentale vlucht ging ik met een bus naar de aankomsthal. Het was wel leuk, want ik kon nog een paar leuke foto’s van het nieuwe vliegtuig maken. Dit keer was ik snel door de paspoortcontrole heen, maar het duurde ongeveer een uur voordat ik mijn backpack had. Mijn ouders zaten al enige tijd te wachten. Ik was al even bij de bagage afhandelaar geweest om te checken of het wel klopte; Hong Kong stond namelijk niet meer op het beeldscherm. Er kwamen nog degelijk wel bagagestukken van het Cathay Pacific toestel op de bagageband vertelde die man. En inderdaad… een paar minuten daarna kwam mijn in gesealde tas de band op. Het was weer goed om m’n ouders te zien, alleen was het minder goed om te zien dat mijn snackmuur nog dicht was op Schiphol. Het was dan pas 10 uur, maar ik weet zeker dat ik hier wel is eerder heb gestaan, haha! Toen had ik maar wat gehaald bij de Burger King en reden we naar huis.

Veilig geland op Schiphol.

Het was een prachtige trip waar ik heerlijk tot rust ben gekomen en wellicht inspiratie heb opgedaan voor toekomstige reizen en een nieuwe levenservaring. Wat mij het meest zal bijblijven van deze reis zijn toch wel de onwijs aardig Hindu mensen op Bali, mijn accommodatie in de rijstvelden van Ubud, het verblijf op het bounty eiland Gili T, mijn karaoke sessie in het Hard Rock Hotel, de duiken in tropische wateren en de toffe afsluiting in een droomhotel in Hong Kong. Mijn volgende reis die eigenlijk nog niet geboekt is …maar wel op de planning staat is een reis naar Andorra, Spanje en Portugal in oktober. Als dit zover is laat ik het zeker weten en ga ik weer bloggen op Dutchpioneer.nl. Iedereen weer bedankt voor het volgen en lezen van mijn blogberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *