Dagexcursie op Sal

Dagexcursie op Sal

1 december 2022 Dag 6 – Dagexcursie over het eiland Sal
In de ochtend om 9 uur liepen wij naar het strand waar we hadden verzameld voor de dagexcursie met Jorge. Jorge zelf ging niet mee maar wel zijn Nederlands sprekende companion. Bij het strand was het de dag ervoor heel hoog water geweest, waardoor er een grote openvlakte onder water stond. Erg apart om te zien. We liepen naar de jeep toe waar voor 3 mensen plek in de auto was en in de achterbak waren er bankjes gemaakt om op de zitten. Er zijn geloof ik geen verkeersregels, want in de achterbak zaten geen gordels. Sven en ik gingen achter zitten en nog een Nederlands stel ging binnen zitten. In het begin van de tour reden wij door het plaatsje Santa Maria. Dit is hetzelfde plaatsje als die ik in het vorige reisverhaal had genoemd. Nu overdag was het wat beter te zien allemaal. Er zijn veel huizen onafgemaakt. Of juist huizen waar de onderste verdieping super mooi eruit ziet en dan om de bovenste verdieping slechts wat betonblokken zijn gemetseld. Heel vaag. Het werd wel duidelijk dat de straathonden niet alleen in de hoofdstraat zaten, maar ze zijn overal in Santa Maria. Erg zielig allemaal.

De openvlakte bij het resort dat was onder gelopen door de ruwe zee.
Het plaatsje Santa Maria.
Onderweg naar de zoutpannen.
Wilde straathonden in Santa Maria.
Een werker op de zoutpannen, die dus voor slechts € 10,- per dag werken in de kokende zon.

Vanuit Santa Maria reden wij door naar zoutpannen waar een local aan het werk was. De gids zei tegen ons dat ze slechts € 10,- per dag verdienen. Daarvoor staan ze heel de dag te ploeteren en in de volle zon. Zwaar werk! Even later reden wij door naar Kitebeach. Zoals de naam misschien al wel verklapt staat dit strand bekend om de ideale condities van het kitesurfen. De strandtent bij Kitebeach wordt gerund door een oude Kaapverdische kitesurf kampioen die in 2008 had gewonnen. Voor de rest zijn er buitenom deze man nog 2 andere Kaapverdische kitesurfers die de wereldkampioenschappen hebben gewonnen. Het was een mooi strand waar enorm veel kitesurfers actief waren. We waren daarna naar een uitzichtpunt gegaan waar je in de verte een schiereiland zag dat de ”leeuw” genoemd word. Je moet een beetje fantasie hebben, maar dan zie je inderdaad een leeuw kijkend naar Santa Maria.

Het schiereiland ”de Leeuw”. Kunnen jullie de leeuw er in zien?

Onze tour werd voorgezet richting de hoofdstad van Sal, namelijk Espargo. De stad kent net als Santa Maria onafgemaakte gebouwen. Het ziet er overigens wel kleurrijk uit. Net als het vasteland van Afrika zie je dat de locals creatief aan het schilderen zijn geweest met mooie muurschilderingen. Helaas zijn er ook sloppenwijken in Espargo. Onze gids vertelde dat sommige mensen die op de resorts werken daar ook wonen. Er is dus een grote verdeeldheid tussen de rijke Westelijke toeristen en de locals. Best zielig dat zij dagelijks het luxe leventje van een Westelijke toerist onder ogen moeten zien. De gemeente is echter wel woningen aan het bouwen voor de bewoners in de sloppenwijken. Eén complex was al af en zag er best mooi uit. In de verte (bij de sloppenwijken) zag je de gevangenis liggen van Sal. De gids zei dat er weinig grote criminaliteit is op het eiland en dat de gevangenis nagenoeg leeg is.

De hoofdstad Espargo.
De gevangenis in de verte van Sal.
De sloppenwijken van Espargo.

We reden richting een openvlakte waar je een Fatamorgana kon zien. Vanwege de hitte leek het net in de verte of je een meer zag liggen, maar dit is gezichtsbedrog. De reis werd vervolgd richting het ”blauwe oog” een grote kloof waar je in goede weersomstandigheden een ”blauw oog” kan zien. De kloof grenst aan de zee en is ongeveer 20 meter diep dat ik mij liet vertellen. Bij de entree werd er door andere gidsen gezegd dat het blauwe oog niet was te zien, dus we reden verder richting een vissersdorpje. Ook hier verliep het niet volgens plan. Normaliter kan je vissers hier zien die de verse vangst aan het schoonmaken zijn, maar vanwege de ruwe zee waren ze vandaag niet uitgevaren. Er was nog een leuk barretje en een souvenirwinkeltje waar ik nog wat had gekocht! En bij het barretje had ik een Strela biertje gescoord.

Een Fatamorgana in de verte.
Het vissersdorpje.

Vanaf het vissersdorpje gingen we naar Espargo waar we in het restaurant van Djorge zijn vrouw gingen eten. Het was een leuk Afrikaans restaurantje. Er kwam een mega diner op tafel terwijl we maar met een klein groepje waren. Ze hadden verse visjes, varkenscurry, aardappels, salade en patat. Het was erg uitgebreid, maar veel te veel, haha! Vanuit Espargo reden wij richting Shark Bay. Het viel een beetje tegen in vergelijking met de dag ervoor. De haaien waren van plek veranderd en er zaten er niet net zoveel als de dag ervoor. Dus ik was wel blij dat we de betere ervaring de dag eerder al hadden gehad. Vanuit Shark Bay hadden wij nog 1 plek die we gingen bezoeken, namelijk Salinas de Pedra de Lume. Een zoutwatermeer met zoutpannen in een oude krater van een vulkaan. Het was heel erg indrukwekkend om het te zien. Het is niet dagelijks dat je kan zeggen dat je in een oude krater van een vulkaan heb gelopen, haha! We hadden hier de gelegenheid om te zwemmen …nou ja zwemmen …je gaat liggen en je hoeft niks te doen want je blijft drijven zonder te zwemmen. Het is een beetje vergelijkbaar met de Dode Zee. Blijkbaar had ik lichte schaafwonden op mijn knie want het zout beet het helemaal dood. Gelukkig heb je vlakbij de mogelijkheid voor een euro om te douchen en wat te drinken te kopen, want anders droog je echt helemaal uit.

In Boaventura Bar. Het restaurant van Djorge zijn vrouw.
Salinas de Pedra de Lume; het zoutmeer in een oude krater.
Daar lig ik dan, zonder intensief te zwemmen.

Op de terugweg naar het resort was het lekker vertoeven in de achterbak van de jeep. Helaas was ik wel heel erg verbrand door de hele dag in de zon te zitten. Terug op het resort hadden we alleen nog even gegeten en zijn vroeg naar ons mand gegaan. Stay tuned voor het reisverhaal van de laatste paar dagen in Kaapverdië!

3 gedachten over “Dagexcursie op Sal

  1. Goedemorgen, bijna jullie laatste dag , hele mooie foto’s en prachtig weer
    Vandaag nog volop genieten!
    Op naar de volgende trip
    Groetjes mamsie

  2. Zo te lezen hebben jullie weer een hoop meegemaakt Dirk en Sven. Na ongeveer 14 bier vandaag op de voetbal zie ik de leeuw. De fatamorgana heb ik niet kunnen ontdekken. Misschien toch niet genoeg gedronken. Dat je blijft drijven na al die Pino’s op het resort begrijp ik wel Dirk. Ben benieuwd naar het verslag van de Riu party van vrijdag.

    Groetjes Hans en Jennifer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *