Het Prachtige Praag!

Het Prachtige Praag!

Hallo lezers! Het is al een tijd geleden geweest dat ik een eigen bedachte rondreis heb uitgestippeld. De komende reis ga ik naar meerdere landen waaronder Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk, Italië en Vaticaanstad. Het is een reis die ik al lang op het oog had, maar mede door andere mooie verre reizen en uiteraard door Corona is het nog niet werkelijkheid geworden. Gelukkig is dat laatste verleden tijd en is het weer mogelijk om nieuwe culturen te leren kennen. Ik verblijf in de steden Praag, Brno, Bratislava, Boedapest en Rome. Ik vlieg op Praag en ga vervolgens dan per trein naar Rome. Van Wenen naar Rome neem ik de nachttrein waar ik een coupé met douche en toilet voor mijzelf heb. Ik neem jullie graag weer mee op reis via mijn reisverhalen! Veel leesplezier.

Dag 1, maandag 15 mei 2023 | Van Schiphol naar Praag
Om kwart voor 12 stond ik op het metrostation in Hoek van Holland om vervolgens over te stappen op Schiedam naar Schiphol Airport. Eindelijk kon ik vanaf het nieuwe metrostation in Hoek van Holland, niet omdat ik zo zeer blij ben dat het een metro is geworden, maar omdat de locatie van het station gewoon pal naast het dorp ligt. De reis per metro en trein verliep vlot. Op Schiphol had ik mijn bagage op de band gegooid en liep ik vervolgens naar de bagage controle, waar ik tot mijn verbazing totaal geen rij zag staan. Er stond enorm veel security, hoogstwaarschijnlijk allemaal nieuwe krachten die ingewerkt gaan worden. Het was écht een enorm verschil met vorig jaar. Aangezien het wel tijd was om wat te gaan eten ben ik even naar de Burger King gegaan waar ik een mega Chicken Crunchy Burger op had. Ik liep vervolgens naar de gate toe. Ik was ruim op tijd en mede door de security checks had ik nog zeeën van tijd. Bij de gate had ik nog een Affligem Trippel op. Ik had vervolgens nog een rondje gelopen en in wat winkeltjes gegaan om de tijd te doden. Bovenaan bij de gate kwam ik Rob tegen mijn oude manager bij Stena Line. Heel toevallig dat je dan weer een bekende tegenkomt.

Metrostation in Hoek van Holland.
Op Schiphol even aan een biertje.

Mijn vlucht was vertraagd met een uur en had daarom nog maar een biertje genomen. De tijd vloog op zich wel voorbij. Ik ging boarden. Ik vloog vandaag met KLM Cityhopper. Een Embraer vliegtuig met 4 stoelen op een rij gescheiden door een gangpad. Bij binnenkomst werd ik verwelkomt door de mooie stewardessen van KLM. Ik zat vrijwel vooraan net achter de business class stoelen. Ik kon nog upgraden voor € 75,- maar ik dacht het is maar een vlucht van 1,5 uur. Je zou echter wel als voordeel hebben dat je in de KLM Lounge kan wachten en dat je 30 kg bagage mee mag nemen. Nou dat laatste zou ik nog geen eens aan kunnen komen met de koffer die ik bij mij had. Tijdens de vlucht kreeg ik een sandwich en een drankje aangereikt door één van de stewardessen. Het ging echt vliegensvlug en zag al snel het prachtige Tsjechische landschap. Tot mijn verbazing scheen de zon, want als ik de weersverwachtingen moest geloven kreeg ik Hollands gezegd tering weer.

KLM City Hopper naar Praag.
Een biertje en een broodje.
Tsjechische landschappen vliegen voorbij!
Prachtige landschappen.

Op Praag Airport te zijn aangekomen was er een ruim aanbod aan pinautomaten om eventueel Tsjechische Kronen te pinnen. Dit had ik ook even gedaan, want ik vind het toch altijd fijn om in het buitenland cash op zak te hebben. Sommige mensen zullen mij voor gek verklaren aangezien je bijna overal en alles kan pinnen, maar toch. Heb het vaak zat gehad dat die mogelijkheid er niet was. Opzoek naar de Airport Express bus was het ietwat verwarrend. Ik was namelijk aangekomen in Terminal 2, maar de Airport Express bus rijdt vanaf Terminal 1. Dit is aan te lopen, echter is het even een zoektocht. De Airport Express bus is overigens de bus die je direct breng naar het Centraal station van Praag, genaamd Hlavni Nadrazi. Ik had een fout gemaakt om vooraf bij een ticketautomaat een kaartje te kopen want de kaartjes van de Airport Express bus zijn anders en kan je ter plekke in de bus kopen. Het ritje duurde een half uur en ik zag al meteen de vele invloeden uit het verleden met de bijzondere architectuur van de stad. Verdeeld door de stad zie je veel invloeden vanuit het Sovjettijdperk en de Duitse bezetting van de stad. Op 15 maart 1939 waren namelijk de Duitse troepen binnen gevallen in Praag en hebben dit tot 5 mei 1945 bezet gehad. Op 9 mei 1948 was het Rode Leger binnengetrokken. Dus vanuit die tijd tref je nog steeds veel gebouwen. Echter is Praag ook modern geworden en heeft veel nieuwe moderne architectuur gebouwd. Typerend vond ik de vele kleine Döner kebab kioskjes langs de weg. Tsjechen zijn dol op het Turkse eten blijkbaar!

De paal van de Airport Express bus.

Bij het centraal station te zijn aangekomen zag ik mijn hotel al liggen. Ik verbleef in het Meetme23 hotel/hostel. Ik had echter wel een eigen kamer. Het is een mooi design hotel, die de blue man als mascotte hebben (zie foto). Het is zeker een aanrader als je ook een treinreis gaat maken door Europa, want het is maar 5 minuten lopen voordat je op het perron staan. Na het inchecken had ik mijn bagage in mijn kamer gezet en heb ik nog wat biertjes gedaan in de hotelbar. Het is een leuke bar met lekker pils. Ik vroeg nog wat is ”dankjewel” in het Tsjechisch en gek genoeg is dat zowat hetzelfde als in het Oekraïens. Ik ben kort daarna afgetaaid naar bed.

Hotelkamer met metrokaart behang.
De Blue Man in de lift. Je schrik je telkens rot als je de lift in gaat, haha.

Dag 2, dinsdag 16 mei 2023 | De stad Praag verkennen per hop-on hop-off bus.
De eerste échte dag stond op het programma vandaag. Ik was wel benieuwd naar Praag en de Tsjechische cultuur. Heel eerlijk gezegd weet ik maar weinig over dit land. Ik weet dat de kinderserie Buurman en Buurman vanuit Tsjechië komt en dat het automerk Skoda er vandaan komt …en niet vergeten dat Pilsener uit Tsjechië komt! Ik begon aan een stevig Engels ontbijt dat inbegrepen bij de hotelprijs zat. Het was uitgebreid en goed. Na het ontbijt heb ik even wat calorieën verbrand doormede naar de Sint Ludmillakerk te lopen. Het is een kerk die gebouwd is tussen 1888 en 1892 onder leiding van architect Josef Mocker. Het is gebouwd in een neogotische stijl. Een behoorlijke mooie kerk. Ik was vrij vroeg van start gegaan, mede omdat het zo vroeg licht is hier in Praag, daarentegen is het ‘s-avonds 1 uur eerder donker vergeleken met Nederland.

Het Nationaal Museum.
Ludmilla Kerk.
Het standbeeld van Wenceslaus de Heilige.

Ik was terug naar hotel gegaan om vervolgens met de hop-on hop-off bus door Praag te gaan. Er zijn 2 soorten hop-off hop-off buslijnen. Een kleine bus die door het centrum rijdt en een dubbeldekker die de buitenroute van Praag op zich neemt. Voor €42,- kan je 2 dagen met de bussen rijden en een riviercruise maken. Met de kleine bus reed ik onder meer langs de Jindrisska Tower, Powder Tower, Týn kerk, Oude Stadsplein, Overheidsgebouw, St. Nicholaskerk en het Dansende Huis. Bij het Dansende Huis ben ik uit de bus gegaan en ben ik naar de rooftopbar gegaan wat een prachtig uitzicht heeft op de rivier en de stad in Praag. Je kan voor 100 Tsjechische Kronen de rooftopbar op (omgerekend ongeveer €4,20) of je koopt een Cappuccino voor 85 Tsjechische Kronen en dan mag je ook de rooftopbar op …en dan heb je nog wat te drinken ook. Aangezien het nog te vroeg was voor een alcoholische versnapering heb ik de Cappuccino-optie genomen. Het was prachtig. Een aanrader voor je trip naar Praag. Van het Dansende Huis ben ik terug gegaan naar het hotel waar ik even een siësta heb gehouden. Na de siësta ging ik de binnenstad nog even in om onder andere het Astronomisch Uurwerk van Praag te zien. Dit is een klok waar je bijna alles op kan zien, uiteraard de tijd, maar ook de zons-op en ondergang en je sterrenbeeld …zoals ik op mijn vlog al had gezegd ”je ziet alleen niet wanneer je dronken bent, maar hopelijk heb je dat zelf wel door”. De klok is in de 14e eeuw gebouwd en is in 1945 tijdens een bombardement beschadigd geraakt, echter hadden ze klok weer in oorspronkelijke versie herbouwt 3 jaar later. Het uurwerk staat naast of op het Oude Stadsplein waar je onder meer ook het Standbeeld van Johannes Hus ziet en de Týnkerk.

Bovenop het Dansende Huis – rooftop bar.
De Powder Tower.
Het Astronomisch Uurwerk van Praag.
Het oude stadsplein.

Ik had wel trek gekregen van al de sightseeing en was dus naar mijn favoriete tent gegaan, namelijk het Hard Rock Café. Hier heb ik de Lionel Messi signature Hamburger op. Ik ben geen fan de voetballer ná het afgelopen WK dat die zo’n kinderachtig showtje opvoerde tegen Nederland, maar ik kan wel zeggen dat de burger goed is. Ik zat onwijs vol. Ik had nog even een korte tour gedaan om één van de vele elektrische stepjes die in de stad staan, maar echt aan te raden is het niet met de kinderhoofdstenenstraatjes in Praag! Je stuitert van hot naar her. Tot slot was ik bij de Manesuv Brug terug gelopen naar het hotel. Ik wilden eigenlijk nog naar de beroemde Charles Brug lopen dat waarschijnlijk één van de bekendere bruggen in Europa is, maar ik was het zat. Het was namelijk nog half uur teruglopen naar het hotel en ben vroeg naar mijn mand gegaan. Want de laatste volledige dag in Praag had ik nog veel op de planning voor staan, namelijk een bezoek aan de Charles Brug, het kasteel van Praag, het KGB Museum, de Petrin uitkijktoren en het Communist Museum. Een aardig tijdreisje door het verleden met die voorgenoemde musea, maar ik ben wel benieuwd!

In het Hard Rock Café.
De Messi Burger.
Nogmaals het oude stadsplein.
Een wagen die aan de Dakar races mee heeft gedaan.

Dag 3, woensdag 17 mei 2023 | Een riviercruise + hop-on hop-off.
Vandaag was ik weer vroeg uit de veren, niet zo zeer dat ik dat wil, maar in Praag is het al licht om half 5. De verduistering in de hotelkamer is niet zo geweldig. Het plan was om met de dubbeldekker sightseeing bus mee te gaan. Al begon die wat laat, namelijk 10:30 uur voor het centraal station. Dus na het ontbijt was ik eerst naar het Communist Museum gelopen. Het was een indrukwekkend museum. Het ging vooral over de bezetting en onderdrukking in de Tweede Wereldoorlog tot en met de koude oorlog en de val van het Sovjet Republiek. Enigszins was het wel confronterend, omdat met de huidige situatie in Oekraïne het toch laat zien dat het idee van de Sovjet Unie nog bij de rare Russische vent in z’n hoofd zit. Het is zeker een aanrader als je de geschiedenis van die tijd je boeit. Anders kan je beter wat anders gaan doen, haha!

De solidariteit van de Tsjechen aan de Oekraïners is duidelijk te zien.

Iets na 10 uur was ik klaar in het museum en liep ik naar het centraal station toe om met de hop-on hop-off bus te gaan. Er stond nog veel op de planning dat ik wilden zien vandaag, dus in de bus liep ik nog te bedenken hoe ik het zou gaan doen. Uiteindelijk ben ik uitgestapt aan de westkant van de Moldau rivier en ten zuiden van het Petrin Park. Hier vandaan ben ik naar de Petrin uitkijktoren gelopen. Dit was een flinke wandeling aangezien het op een soort berg gelegen is. De Petrin uitkijktoren is een soort mini Eiffeltoren. Je zou het in eerste instantie niet zeggen als je de toren vanuit het centrum van de stad ziet, maar eenmaal daar zie je wel daadwerkelijk dat die klein is. De toren zou je kunnen beklimmen per trap, dit had ik niet gedaan want ik had nog veel te zien!

Uitzicht vanuit het Petrin Park.
De Petrin Uitkijktoren die verdomd veel op de Eiffeltoren lijkt.

Op verschillende plekken in het park heb je een adembenemend uitzicht op het centrum. Ik vervolgde mijn weg naar het Strahov Klooster. Een prachtig klooster dat mede bekend staat voor zijn kleine bierbrouwerij …en ondanks dat het 12 uur was kon ik het niet laten om geen biertje te proeven daar. Er bestond niet zoiets als een proeverij plankje ofzo, dus heb ik 3 volledige biertjes genuttigd; een amber biertje, donker biertje en een IPA. Alle 3 op rij toppers! Het bierbrouwerijtje heet Sv. Norbert, vergeet het niet als je naar Praag gaat. Vanuit het klooster liep ik naar het Kasteel van Praag. Een adembenemend bouwwerk. De originele kasteel ofwel burcht stamt uit het jaar 880. In de 11e eeuw werd de houten vesting vervangen door een stenen vesting en is één van de grootste burchten in de wereld met een oppervlak van 7,5 hectare. Bij de burcht heb je eveneens weer een prachtig uitzicht op de stad, dit keer vanuit een andere hoek gezien.

Een busje met Antidepressiva bier!
Het Praag Kasteel/Burcht.
Uitzicht op Praag bij het Praag Kasteel/Burcht.

Ik liep vervolgens naar het KGB Museum. Voor de mensen die niet weten wat de KGB is, KGB is de geheime inlichtingsdienst van Rusland. Mede door mijn bezoek aan het Communist Museum eerder op de dag, dacht ik een volledig beeld te krijgen van wat hier nou echt gaande was van de Tweede Wereld Oorlog en Koude Oorlog tot nu. Het museum werd op TripAdvisor nog goed beoordeeld, echter had ik niet echt de recensies gelezen. Het was een aparte ervaring. De man die de museumtour leidde was een Rus die uit een KGB familie komt. Hij vertelde de vele manieren om iemand van kant te maken met de vele Russische wapens die hij daar had liggen, zelfs met een Kalasjnikov. Er was een ouder Brits stel en een jong Indiaas koppel ook bij de tour. We kregen veel propaganda filmpjes te zien over de militaire parade op het Rode Plein in 2016. Er lagen zoveel verschillende soorten wapens en gadgets vanuit een vroeger tijdperk van de KGB, het was bizar. Typerend vond ik toen de Indiase jongen aan hem vroeg ”was je verdrietig toen de Sovjet Unie uit elkaar viel?”, in eerste instantie deed hij of die het niet begreep, maar na 3 keer vragen zei hij ”De Sovjet Unie zal ooit weer bij elkaar komen”. Ik dacht ”Oké… waar ben ik in godsnaam beland”. Met de gedachte dat ik hier een Pro Russisch persoon voor mij had staan vond ik elke demonstratie van hoe je iemand neersteekt grimmig worden. Ná afloop stond die erop dat ik met de Kalasjnikov en een Rode baret op de foto ging. Ik deed het. En gaf het geld en ging weg. Ik zei ”Spasiba, Nasvidanje”, ik dacht ”Wegwezen hiero!”. Jullie zullen je vast afvragen ”Dirk waarom ga je naar al dat soort dingen”, nou in feiten doe ik dat in elk land, maar aangezien de huidige situatie het een beladen gevoel geeft is het even anders.

Oude map van de Sovjetunie.

Afijn ik zette mijn weg voort naar de bekende Charles Bridge, in het Nederlands Karelsbrug. De brug is 516 meter lang en is gebouwd in 1357, een oud bruggetje al dus! De eerste steen van de brug werd gelegd door Koning Karel IV. Het is iets wat je gezien moet hebben op je stedentrip naar Praag toe. Ik vervolgde mijn weg naar de opstapplaats van de riviercruise. Het was nog een flinke 20 minuten lopen vanaf de Charles Bridge, echter was ik er ruim op tijd. Naast de aanlegsteiger van de hop-on hop-off riviercruise lag een oud binnenvaartschip met achterop ”Molenbeek” geschilderd. Dus een oud Belgisch binnenvaartschip dat hierheen is gehaald voor een ander doel, het was namelijk een drijvende bar geworden, haha! Hier heb ik nog even wat heerlijke Tsjechische pilsjes op voor een klein bedrag van € 2,- voor een halve liter. Even daarna zag ik dat het drukker werd bij de hop-on hop-off aanlegsteiger en ben ik daarheen gegaan. Aan boord kwam ik nog aan de praat met een stel uit Miami die op huwelijksreis waren en later nog een met Duits stel uit München. Aardige mensen allemaal. De riviercruise was onwijs leuk en je ziet de stad van een heel ander perspectief. Terug aan land liep ik terug naar mijn hotel. Onderweg kwam ik nog een Gyros zaakje tegen waar ik een heerlijke Gyros wrap op had. Later op de avond heb ik nog een burger in het hotel op. Het was een lange maar oh-zo mooie dag. En het gekke is dat ik zeker wel een paar dagen langer had kunnen zitten aangezien Praag zoveel te bieden heeft.
De komende dagen ben ik een soort van op doorreis. Morgen ga ik van Praag centraal station naar Brno, de twee na grootste stad van Tsjechië. De dag daarna verlaat ik Tsjechië voor Slowakije waar ik de hoofdstad Bratislava gaat bezoeken!

Beelden op de Charles Bridge.
De Charles Bridge.
De drijvende bar nabij de hop-on hop-off riviercruise steiger.
De Charles Bridge vanaf het water gezien.
Een drijvend hotel.
Het heerlijke eten bij mijn hotel Meetme23!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *