Van een bunker naar een paleis in Brno!

Van een bunker naar een paleis in Brno!

Dag 4, donderdag 18 mei 2023 | Van Praag naar Brno, Tsjechië
Mijn eerste treinreis van de reis door Europa stond op het punt om te beginnen. Ná het ontbijt in mijn hotel Meetme23 was ik even naar het station gelopen om te kijken of ik een vroegere trein zou kunnen nemen. Dit was mogelijk! Ideaal want ik namelijk alweer vroeg uit de veren. Eenmaal gesetteld in de trein zat ik naast 4 Australiërs. Twee vrouwen van in de 60 en een jong stel dat op Huwelijksreis was. We reden langzamerhand Praag uit. Bij de ticket controle van de conducteur kwamen de 2 Australische vrouwen erachter dat ze de verkeerde trein hadden gepakt. In eerste instantie zouden ze maar 30 minuten in de trein zitten en dat zou nu 2,5 uur worden. Ze vroegen nog voor de gein aan de conducteur ”Kan je de trein nog stoppen?”. Gek genoeg hadden ze dit voor elkaar gekregen als ze 2000 Tsjechische kronen (€8,40 omgerekend) zouden betalen. Ze hadden het betaald en werden uiteindelijk op het station gebracht waar ze heen wilden gaan. Ik dacht dat is voor z’n levensdagen niet mogelijk. Zie je het al voor je dat je in Nederland een verkeerde trein pakt en vraag of ze kunnen stoppen? Haha. Nee hé?

Op het treinstation in Praag.
Het prachtige plafond in het treinstation van Praag.
De Railjet rolt binnen op het spoor.

Het was een Tsjechische Railjet trein met een Restauratierijtuig waar je wat kon eten en drinken. Ik zat met het treincoupé naast het restauratierijtuig. Hier heb ik nog een cappuccino gehaald terwijl de mooie landschappen voorbij vlogen tussen Praag en Brno. In Brno had ik een hotel gereserveerd tegenover het treinstation, genaamd ”Grand Hotel”. Toen ik was aangekomen was het dus geen groot zoekwerkje waar mijn hotel was. Ik liep de straat over en ik was er. Bij het inchecken werd ik begroet door een Tsjechische dame en vertelde mij waar de lift was en de ontbijtzaal voor de volgende ochtend. Tot mijn grote verbazing was ik geüpgraded naar een mega grote kamer. Ik vond het ook al gek toen ik op mijn deur Executive Room stond waar dat bij de andere kamers niet zo was. Even waande ik in een film van Eurotrip waarbij een stel Amerikanen op Europa reis gaan en in Bratislava voor een dollar een mega grote hotelkamer krijgen en alles kunnen betalen (als gein). De kamer had een bankstel, bureau, groot zacht bed, minibar en een grote badkamer. Het was écht een prachtige kamer met een houtsnijwerk plafond en ook hele hoge plafonds. Ik had er echt geluk mee!

Een Donker Biertje vanuit het restauratierijtuig.
Het hotel waar ik verblijf in Brno.
En de prachtige kamer die ik kreeg in Brno.

Ik ging op pad in Brno. Brno is de 2 na grootste stad in Tsjechië, echter is de stadskern klein en kan je alle bezienswaardigheden makkelijk te voet bereiken. Naast het treinstation staat nog een oud vervallen postkantoor daar ze sinds het Sovjettijdperk niks meer aan hebben gedaan lijkt het wel. Je merkt dat de locals minder internationaal zijn dan in Praag. In Praag kon je iedereen wel in het Engels aanspreken in een winkel of restaurant, hier is de Engelse taal niet zo aangeleerd. Op het stadsplein was er een markt gaande met allerlei moestuinplantjes die je kon kopen voor je eigen moestuin. Vele mensen liepen met een kartonnendoos het plein af naar huis. Van het stadsplein liep ik naar, waarschijnlijk, de bekendste bezienswaardigheid in Brno, namelijk de 10-Z Bunker. Buitenom dat het een bezienswaardigheid is kan je hier ook in een hostel overnachten en dan praat ik over het slapen in de bunker zelf. De bunker is gebouwd in de Tweede Wereld Oorlog als schuilplaats voor de Duitsers voor Amerikaanse en Sovjetbommen. Later is er een schuilplaats van gemaakt voor de Tsjechen die in de politiek zaten of belangrijk waren voor het land, stel als er iets zou gaan gebeuren zaten hun daar veilig. De bunker doet mij veel denken aan het Fort in Hoek van Holland. Mensen die daar zijn geweest hebben dan een soort voorstelling hoe het er van binnen uitzag hier in Brno. Er waren veel communicatieapparatuur in de bunker aanwezig dat de mensen toen in de tijd contact konden maken met de buitenwereld.

Cathedral of St. Peter and Paul.
Moestuintjes markt op het stadsplein.
De atoombunker gebouwd door de Duitsers in de Tweede Wereld Oorlog.
Helemaal links zijn de bommen die Amerika op Japan had gegooid in de WWII en helemaal rechts was ooit een project van Rusland ”Tsar Bomba”.

Vanaf de bunker liep ik de toeristische route terug naar mijn hotel. Ook hier in de stad kijk je je ogen uit met de mooie architectonische gebouwen vanuit het verleden. Ik had trek gekregen en bij een kioskje aan de straat een Chicken Kebab besteld. Ik had wel het idee dat ik Brno grotendeels had gezien, dus had op het treinstation nog een paar pilsjes gehaald en ben vervolgens naar mijn hotelkamer gegaan. Ik dacht met zo’n hotelkamer kan ik even rustig bijkomen van het grote sightseeing avontuur in Praag! Hier heb ik vervolgens mijn blog getypt en ben ik na afloop nog heerlijk in bad gegaan! Al met al een geslaagde dag als je het mij vraagt.

Masarykova straat in Brno.

4 gedachten over “Van een bunker naar een paleis in Brno!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *