Bratislava; een stad van gezelligheid.

Bratislava; een stad van gezelligheid.

Dag 5, vrijdag 19 mei 2023 | Van Brno (Tsjechië) naar Bratislava (Slowakije)
In de ochtend had ik het super deluxe ontbijt in de ontbijtzaal bij het Grand Hotel op. Uiteraard hadden ze alles voor een English Breakfast en kon je tussen verschillende zoete broodjes kiezen. De koffie was ook erg goed. Terug in de kamer had ik nog even relaxed op de bank gezeten en vervolgens uitgecheckt. Mijn trein naar Bratislava zou om 10:22 uur vertrekken. Op het treinstation had ik nog even een cappuccino gescoord. Eenmaal toen de trein binnenrolde was ik helaas in een verkeerd compartiment gestapt. Dat was namelijk alleen bedoeld voor families met kinderen. Ik liep dus met mijn bagage door de trein om vervolgens nog een plekje te zoeken. Dat was niet makkelijk, echter had ik halverwege de reis een plek voor mij alleen. Het Tsjechische en Slowaakse landschap denderde voorbij en het was écht onwijs prachtig. Ik was aangekomen op Bratislava Hlavná stanica, het centraal station van Bratislava. Op Google had ik slechte reviews gelezen over het treinstation. Er zouden namelijk taxichauffeurs staan die je voor een belachelijk hoge prijs willen brengen. Ik heb daarom op het treinstation een Bratislava kaart gekocht voor €23,-. Hiermee kan je voor 24 uur heel Bratislava rondreizen met het openbaar vervoer en daarnaast kan je ook gratis musea in of met korting toegang krijgen. Het is vrij makkelijk voor als je een hotel in het centrum van de stad heb, want dan kan je vanaf het treinstation tramlijn 1 nemen naar het stadscentrum toe. Vanaf tramhalte Jesenského was het ongeveer 5 minuutjes lopen naar het hotel. Ik verbleef in Marrol’s Boutique Hotel. Een mooi klassiek hotel met hele aardige check-in mensen aan de balie. Eigenlijk was het pas mogelijk in te checken vanaf 15:00 uur. Ik was er rondom 12 uur en ze hadden al een kamer voor mij vrij, ondanks dat ze de hele week volgeboekt zaten vertelde ze.

Ontbijt in Grand Hotel Brno.
De ontbijtzaal.
Creatieve kaart van Brno.
Trein naar Boedapest die onderweg ook stopt in Bratislava.
Slowaakse landschap.
Marrol’s Boutique Hotel – aanrader!

Nadat ik mijn spullen in de kamers had gegooid begon ik aan mijn sightseeing tour. Ik liep eerst naar de Blue Church toe. De Blue Church, ook wel Sint-Elisabethkerk is gebouwd tussen 1907 en 1908. De kerk was toegekend aan de heilige Elisabeth van Thüringen. Het was een prachtig mooie kerk. Ik ben vervolgens naar het National History Museum geweest. Er is echt onwijs veel binnen te zien over de geschiedenis van de wereld en van Slowakije. Er stonden écht meer dan 1000 dieren en insecten opgezet en er waren verschillende mineralen en fossielen te zien van over heel de wereld vandaan. Het is alleen jammer dat het pand aan de buitenkant erg verpaupert is. Binnen voelen de hal en trappen erg koud en communistisch aan, denk echter ook dat het uit die tijd dateert.

De Blue Church.
National History Museum.
Foto’s van Communisten Centra in het verleden.
Communistische schilderijen.
Pre-historische dieren hadden ze ook!

Ik liep verder langs de Donau rivier toen ik een leuk Art Gallery barretje zag. Ja een gekke combi naar het was super leuk met een hele aardige eigenaresse waarvan je niet zou zeggen dat ze uit Slowakije komt, want ze sprak erg goed Engels. Hier heb ik 2 biertjes gedaan en ben vervolgens verder gelopen naar de Ufo toren. Dit is de Skybar van Bratislava waarbij je prachtig uitzicht heb over de gehele stad. Hier heb ik nog een aantal biertjes gedaan en aangezien het mijn 40e land was dat ik bezocht vierde ik dat met een paar goede cocktails. Namelijk een Moscow Mule. De barman was ook supertof, want na de biertjes vroeg ik of er plek was aan de andere kant van het gebouw zodat ik mooi uitzicht had op het Kasteel van Bratislava.

Standbeeld van De Hongaarse Partizanen die vochten tegen het regime. 
Bratislava Kasteel op de achtergrond.
Hier zie je nog de oude Communistische flats.
Ik aan de Moscow Mule om te vieren dat ik mijn 40e land heb gezien in de wereld!

Van de Ufo toren was ik nog door de binnenstad gelopen. Je ziet muzikanten op straat spelen en veel mensen genieten van de zon. Het is geweldig. De sfeer in de stad is erg relaxed en je voelt je totaal niet als een buitenstaander. In een souvenir shop had ik nog een leuke kerstbal gekocht. Iets wat ik spaar in elk land (als ze het aanbieden tenminste!). Na een Chicken Kebab wrap was ik nog even terug naar het hotel gegaan en vervolgens nog voor een paar pilsjes bij dat leuke Art Gallery barretje. Ik zat daar en het was totaal niet druk. De eigenaresse was met haar vriend een prosecco aan het drinken en er zat nog een blonde dame naast mij het uitzicht te tekenen. Ik was wel benieuwd geworden na een tijd hoe het eruit zag. Ze had dus een tekening gemaakt met mij erop. Ik was echt verbaasd en blij. Ik vond het prachtig. Ik kwam met haar aan de praat en zei dat ze Daria heette. En ze kwam uit Oekraïne. Mijn hart smelten nog verder. Ze zei: ”Wil je de tekening?” Ik zei: ”Ja dat vind ik wel gaaf maar wil ‘m zelf niet bewaren?”. Ik kreeg hem en ze hoefde niks voor te hebben. Het was echt zo’n aardig gebaar. Ik was echt zo blij zeker omdat ik dan mijn 40e land vierde en ik dan zo’n lieve aardige dame uit Oekraïne tegen mag komen die een portret van mij maakt. In de avond had ik nog wat gegeten bij 1 van de uitgifte kraampjes op de straat en ben vervolgens nog in de lobby bar gedoken in het hotel, waar ik nog een Laphroaig whisky op had en een Japanse Niko whisky. Hoezo whisky? Nou de bar zag er nogal Schots uit, dus ik dacht ik sluit mijn dag in stijl af.

Eén gedachte over “ Bratislava; een stad van gezelligheid.

  1. Hoi
    Zo jij heb weer veel gezien zeg , en prachtig weer volgens mij , nou de helft zit er al weer op van je vakantie!
    Geniet nog van Hongarije en Italie
    Ben benieuwd naar je volgende reisverslag!
    Groetjes mamsie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *