Boedapest; een stad die ik niet snel zal vergeten.

Boedapest; een stad die ik niet snel zal vergeten.

Hallo lezers! Hierbij een extra groot verslag mede door de gezusters Viola die mij een aantal tips gaven voor mijn bezoek aan de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Veel plezier met lezen!

Dag 6, zaterdag 20 mei 2023 | Van Bratislava (Slowakije) naar Boedapest (Hongarije)
Bij het uitchecken bij Marrol’s Boutique Hotel in Bratislava zei de vrouw bij de receptie: ”Telkens denk ik dat je Slowaaks bent omdat je zo’n goede uitspraak van Goedemorgen heb”. Ik zei dat ik 2 jaar heb kunnen oefenen in mijn werk. Ik had nog even de rekening betaald van de bar van de voorgaande avond en liep met mijn koffers vervolgens naar de tramhalte ”Centrum”. Hier stond duidelijk aangegeven op de lichtboorden wanneer de tram zou vertrekken naar het Centraal Station van Bratislava. Op het treinstation in Bratislava had ik bij het ticketkantoor in de hal een stoelreservering geboekt. Want gezien de dag ervoor kon het nogal druk worden in de trein naar Boedapest toe.

Het centrum van Bratislava
Stoelreservering in de trein voor €2,-
Treinstation van Bratislava

De trein kwam vanuit Praag was met 3 minuten vertraging binnen gerold op het station in Bratislava. Mijn stoelreservering was in een coupé waar 6 stoelen zaten. Echt zo’n ouderwets treincoupétje. Ik zat hier met 4 Tsjechische mensen van in de 70 en een jonge Slowaaks-Hongaarse dame van 23 jaar genaamd Evelyn. Evelyn sprak super goed Engels. Terwijl de Slowaakse en Hongaarse landschappen voorbij vlogen zat ik aangenaam te praten met Evelyn. Ze vertelde dat haar vader Hongaars was en haar moeder Slowaaks. Ze woonde samen met haar vriend in Boedapest waar ze samen studeren. Zij doet een opleiding Logopedie en hij een opleiding voor Tandarts. We hebben over vele verschillen in de culturen van Tsjechië, Slowakije en Hongarije gesproken en ook van de overige landen in Oost-Europa. Iets wat mij heel erg boeit. Evelyn gaf ook nog wat leuke tips van restaurantje en dingen om te zien in Boedapest. Niet verkeerd! Want ik ben hier namelijk toch 5 dagen in totaal. De treinreis vloog zo voorbij om een beetje met een local te praten over de verschillen van de landen. Eenmaal op de treinstation was het even zoeken naar mijn hotel in Boedapest, maar was ongeveer 10 tot 15 minuten lopen vanaf het station Nyugatu. Het hotel is echt onwijs centraal gelegen in Boedapest. Super handig. Ik werd verwelkomt door een blonde Hongaarse dame die ietsepietsie schaars gekleed was. Niet dat ik dat erg vond, haha! Maar je probeert uit netheid iemand aan te kijken, maar dat gaat moeilijk als iemand een diep decolleté heeft, haha! Afijn ik kreeg de sleutel van mijn kamer en heb even alles uitgepakt voor de komende dagen. In de vorige steden had ik dat niet gedaan omdat ik toch niet lang genoeg er was. Hier ben ik toch 5 dagen, dus heb wel vaker m’n nieuwe kleding nodig!

De EuroCity trein naar Boedapest.
Aangekomen in Boedapest.
De kamer in Adagio Downtown Minihotel.

Ná een heerlijk siesta ben ik de stad gaan verkennen. Ik was totaal verbaasd hoe het er aan toe gaat in Boedapest. Niet te vergeten dat het heerlijk weer was, namelijk zon met 27 graden. Vele families en jongeren zaten in het park. De één zat een kaartspel te doen en een ander groepje stond te volleyballen, daarnaast was er nog een skatepark waar vele jongens de laatste tricks lieten zien op d’r skateboard. Vol verbazing liep ik rond en ben ik de verschillende souvenir kraampjes afgestruind om even inspiratie op te doen wat leuk zou zijn in huis. Boedapest is een hippe en moderne stad, wat je in eerste instantie niet meteen zou verwachten misschien. In eerste instantie wilden ik naar het Hard Rock Café gaan, maar het was zo mooi weer dat ik het eigenlijk zonde vond om binnen te gaan zitten. Ik liep naar de waterkant toe. Ik zag het prachtige Parlement Gebouw van Boedapest. Het was adembenemend. Ik hoopte op een leuk tentje of bieruitgifte daarbij het water, echter waren hier helaas alleen maar hele dure restaurants! Ik liep een rondje naar het plein terug waar het Hard Rock Café ook zit, het Vörösmarty tér plein. Hier, bij een souvenirs zaakje, heb ik een Hongaarse IPA biertje gekocht en ben even op het plein gaan zitten. Ondertussen was er een trouwerij aan de gang achter mijn rug. Hier werden de bloemen van de bruid naar achter gegooid en een andere vrouw had ze te pakken. Leuk om te zien. Vele kinderen waren op de standbeelden aan het spelen in het park, ja vraag mij niet af waarom op een standbeeld maar het ging zo. Ik liep verder en ging richting de Markthal toe van Boedapest. Het was meer dat ik even mijn weg wilden verkennen want de markthal was namelijk dicht!

Het kasteel van Boedapest.
De Elizabeth Brug.

Na mijn grande tour ben ik een biertje gaan drinken bij een bierzaak genaamd ”One Beer”, nou ja dat is ook niet gek als je een liter glas pils krijg. Leuke bierzaak waar ik zeker nog een keer zal belanden komende dagen. Onderweg terug naar het hotel kwam ik nog een speciaal bierzaak tegen. Ze hadden enorm veel lokale speciaal biertjes! Ik had er een paar gekocht met een mooi bierglas. Door de leuke teksten had ik ze gekocht uiteraard, genaamd ”Pioneer”, ”Horny Pony” en ”Hopjuliska”. Stuk voor stuk heerlijke biertjes die ik al schrijvend aan mijn blog had opgedronken. De komende dagen ga ik met een 72 uurs ticket voor de hop-on hop-off bus Boedapest herkennen. Hier zit mede een stadswandeling bij en een riviercruise op de Donau rivier. Ik ben benieuwd naar de komende dagen. De eerste dag was zeker geslaagd!

Dag 7, zondag 21 mei 2023 | De grote stadstour door Boedapest! – deel 1
Het was een nieuwe en volledige dag in de stad en was al vroeg uit de veren. Bij het startpunt van de sightseeing hop-on hop-off bus was ik begonnen. Ik had zo bedacht als ik één rondje zou doen met de sightseeing bus was ik precies weer op tijd om de wandeltour door het oude centrum te maken. De stad is enorm groot en alles is erg verspreid. Er staan wat architectonische hoogstandjes hier en daar. Ik was al vele bezienswaardigheden langs gereden, zoals Hero Square, Het kasteel van Boedapest, Vrijheidsbeeld, Parlement Gebouw en St. Stephansbasiliek. Ik heb vervolgens de wandeltour gedaan om 11:00 uur. De wandeltour was een gratis initiatief en geen deel van de sightseeing tour, echter hadden ze het wel in hun folder staan. De gids was een jonge Hongaarse dame die toerisme studeerde en dit voor erbij deed. Ze vertelde over de verschillende bezienswaardigheden in de oude stad. Veel Amerikanen vroeg tijdens de tour over mijn ringstaartmaki tattoo op mijn kuit, wat het verhaal erachter was, haha! Eigenlijk geen verhaal haha.

St. Stefanusbasiliek.

Tijdens de wandeltour kwam ik aan de praat met een Amerikaanse, Monica, uit Columbus (Ohio). Het was hartstikke leuk en gezellig. Ná de wandeltour vroeg ik haar Instagram om eventueel in contact te blijven, want ze verblijft hier ook net zolang als ik. Tot mijn grote verbazing had ik haar al op mijn Instagram staan, ik was haar tegen gekomen op Tinder in Praag en had haar toegevoegd. Ik had het niet door dat zij het was die ik op Tinder tegen was gekomen. Maar ik vond het op één andere manier zo apart dat we elkaar zo troffen! Want in eerste instantie zou ik bijna te laat aankomen met de sightseeing bus. Uiteindelijk zijn we heel de dag met elkaar opgetrokken. Van de wandeltour gingen we nog de riviercruise doen. Hier hebben we een biertje en een wijntje genomen op het bovendek terwijl we over Donau aan het varen waren. Het was gezellig. Daarna liepen we naar Sint-Stefanusbasiliek. Een prachtige basiliek die je ook kon beklimmen naar boven, zodat je een adembenemend uitzicht had op Boedapest. Na het bezoek aan het basiliek hebben we een rondje met de sightseeing-bus gedaan en stapte we last-minute uit bij Gellért-hegy. De grote heuvel in Boedapest die typerend is voor de Szabadság szobor (Vrijheidsbeeld). Dit standbeeld is ter nagedachtenis gebouwd door degene die hebben gevochten voor hun land in het verleden. We hadden hier een indrukwekkend uitzicht over de hele stad. Vanaf de heuvel liepen we naar beneden hebben we als zoals zo vele locals en toeristen op de Vrijheidsbrug (Szabadság hid) gezeten, terwijl de zon langzaam achter het Kasteel van Boedapest verdween.

De wandeltour door het centrum van de stad.
Binnen de St. Stefanusbasiliek.
Bovenop de St. Stefanusbasiliek.
Monica en ik op het St. Stefanusbasiliek.
Het Vrijheidsbeeld.
Het is echt een prachtig uitzicht.

Het was inmiddels al aardig donker en hadden na een lange dag sightseeing wel trek in wat eten. Het was nog een stukje lopen vanaf de Vrijheidsbrug, maar hebben op een gegeven moment een leuk Hongaars tentje gevonden, genaamd Európa Café. Hier hebben we heerlijk Hongaarse gerechten op met een Hongaarse Sauvignon Blanc, ik had onder andere Goulash Soep en een Hongaars Varkenshaasgerecht, heerlijk! Als laatst waren we nog in het Reuzenrad geweest van Boedapest en hadden de dag daarmee afgesloten. Ik ging met de elektrische step nog even touren terug naar mijn hotel.

Goulash Soep.
Hongaarse steak met een soort paprikasaus.
Vanuit het Reuzenrad.

Dag 8, maandag 22 mei 2023 | De grote stadstour door Boedapest! – deel 2
In de ochtend ontmoette ik Monica bij het beginpunt van de Hop-on Hop-off bus. We hadden aardig wat bezienswaardigheden nog op ons lijstje staan om te bezoeken. Als eerste gingen wij naar Hero Square of in het Nederlands: Heldenplein. Het plein is in 1896 gebouwd ter viering van het 1000 jarig bestaan van de Hongaarse landname. We waren hier uitgestapt om wat mooie foto’s te maken en liepen naar het Városliget park. Het park is het grootste park van het stadsgedeelte ”Pest” met namelijk 1 vierkante km. Het is overigens zo dat de stadshelft aan de westelijke kant van de Donau de naam ”Buda” heeft en het oostenlijke gedeelte heet ”Pest”. Het Városliget park was mooi met een prachtig aangelegde vijver waar vele eenden in zaten. Vanaf het park en het Heldenplein gingen wij terug naar het centrum naar de Boedapest markt. Een grote overdekte hal met beneden etenszaakjes en boven souvenir en kleding tentjes. Het was enorm groot. Overal kon je paprikapoeder kopen of gedroogde worsten. Bij veel tentjes kan je ook in euro’s betalen, aangezien het best centraal is zullen er veel toeristen ook komen.

Het Heldenplein.
De Boedapest Markthal.

Van de markthal hadden we een elektrische step genomen naar het New York Café. Het was voor Monica de eerste keer op een elektrische step, dus dat was wel even lachen, haha. Bij het New York Café aangekomen te zijn hadden we geluk dat er geen mega rij stond, want meestal is dat wel zo. Het New York Café is een oud café wat zijn deuren al opende in het jaar 1894. Ze zeggen dat het één van de mooiste cafés in Europa is. We gingen naar binnen en hadden een plekje toegekend gekregen. De plafonds en pilaren waren geweldig mooi! Ik had een cheese cake besteld en Monica een frambozen sorbet. Daarnaast hadden we nog een wijntje en een prosecco. Het was goed vertoeven en de cheese cake was geweldig goed!

New York Café

We waren vervolgens met de sightseeing bus, die overigens voor het New York Café stopt, naar het Kasteel van Boedapest gegaan. Aangezien het dorstig weer was zijn we in het kasteel op een terrasje gaan zitten. Het was heerlijk rustig, even weg uit de drukte van het stadsgedeelte ”Pest”. Na het drankje maakte we onze weg naar boven. Het is een adembenemend gebouw met een prachtig uitzicht over de Donau en de rest van Boedapest. Ik stond versteld ervan dat er gewoon een heel dorp met winkeltjes en restaurantjes zit binnen in het Kasteel, haha! Van het kasteel liepen wij langs de Donau naar het Margit-Sziget Eiland. Dit is overigens niet het eiland (geloof ik) waar het bekende Sziget festival gehouden wordt elk jaar. Het was een prachtig eiland, heel groen met een leuke relaxte vibe. Ook hier waren we even bij een leuk barretje gestrand. Hier hadden we een Piña Colada gedronken en nog een patatje gedeeld. Het was heel goed vertoeven in het goede weer. De tijd was voorbij gevlogen en het was tijd om een restaurant te vinden voor het avondeten! Monica had een leuk restaurant gevonden genaamd Tapassio. Een tapas restaurant met Spaanse, Hongaarse en Italiaanse tapas. Je kon verschillende gerechtjes bestellen van koud tot warm. We kregen als voorafje dun gesneden stukjes brood met een heerlijk pittig sausje erbij. Voor de tapas hadden we Padrón Pepers, Gambas Al Ajillo, Gnochi (met Gorgonzola en Serrano Ham), Zwaardvis (op aanrader van Monica!) en Jalapeño Kroketjes. Het was erg gezellig en lekker eten! We kwamen nog aan de praat met een Amerikaans stel van 65+ jaar (denk ik). Die waren hier voor hun 40 jarig huwelijk. Die maakte een reis met de Viking Riviercruise maatschappij van Praag helemaal naar Boekarest toe. Het was even leuk om met ze te praten.

Monica die gek aan het doen was.
Het eten bij Tapassio.

Last but not least… we gingen naar een bekende Rüine Bar Szimpla Kert. De bar is in een pand gevestigd dat tijdens de vele oorlogen nooit echt is opgepimpt. Uiteindelijk zijn er wat hippies er wat begonnen en is het nooit echt gerestaureerd naar de originele staat. Monica en ik keken ons ogen uit. De bar had ongeveer 10 verschillende soorten barretjes verspreid door het gebouw. Het was twee verdiepingen en het was écht onwijs alternatief. Het was écht een hippie/hipster paradijs. Er was zelfs een ”snack”-automaat waar je een cd of tape kon kopen. We hadden een cocktail op en gingen vervolgens aan de Palinka. Het typisch Hongaarse shotdrankje. Monica als abrikoze Palinka en ik had peer Palinka. Het was écht enorm sterk. Ik vond het lekkerder dan bijvoorbeeld vodka, er zat meer smaak aan. Uiteindelijk sloten we de dag af met een fles wijn in Monica’s Airbnb appartement. Het was een leuke dag, waar we weer onwijs veel gezien hadden.

Szimpla Kert
De meest gekke bar.

Dag 9, dinsdag 23 mei 2023 | Rondje gelopen door de stad + Hard Rock Café
Helaas was het de dag dat ik Monica gedag moest zeggen, want zij zetten haar reis voort naar Zagreb in Kroatië. We gingen samen nog even ontbijten of brunchen in een tentje genaamd Brunch Café. Ik had hier een erg smakelijke English Breakfast op en Monica een Hongaarse omelet. We hadden eerst nog als plan om Monica’s spullen bij mij neer te zetten na het uitchecken en vervolgens nog naar de Thermische baden van Boedapest te gaan, echter zou het te gehaast worden allemaal en hebben we ervoor gekozen een rondje door de stad te lopen. Tot slot hadden we de bagage opgehaald bij Monica en zijn we nog een ijsje gaan eten bij Gelarto Rosa. Ze maken hier een ijsje in de vorm van een roos. Ik liep nog te geinen tegen Monica ”I can buy myself flowers…”, alhoewel zij het ijsje had betaald haha! Het was jammer dat we gedag tegen elkaar hebben moeten zeggen, maar ik zei nog ”It is not goodbye, it is see you later!”. Ik zal Monica zeker wel is in Bangor, Maine in de Verenigde Staten gaan opzoeken. En wie weet zij mij in Nederland!

Engels ontbijt bij Brunch Café.
Gerlato Rosa ijszaak

In de middag was ik naar de House of Terror gegaan of ook wel het Terror Museum. Hier vind je alle gruweldaden die de Nazi’s en de Sovjet Unie in Hongarije hebben gedaan. Het realisatie moment kwam bij mij pas later dat eigenlijk Nederland na de bevrijding van de geallieerde vrij was. Echter zijn de landen zoals Tsjechië, Slowakije en Boedapest (en uiteraard vele anderen landen) nog super land ongedrukt geweest door de Sovjet Unie. In principe was de bevrijding door de Sovjet Unie van de Nazi’s helemaal geen bevrijding. Het was slechts een verandering van een regime. Het was niet toegestaan om foto’s te maken in het museum. En ik begreep wel waarom, want je kon zien hoe massa’s vermoorde mensen werden weg geschoven door een shovel in een massagraf. Het is bizar om te weten wat ik tijdens de sightseeing tour had gehoord dat de gemeenschappelijke economie voor de Eerste Wereld Oorlog juist een explosieve groei had en dat het na alle bezettingen helemaal niks meer voorstelde. In het museum waren meerdere standbeelden van Stalin en Lenin kwam hier en daar ook tevoorschijn. Ik ben relatief snel door het museum heen gelopen en niet écht stil gestaan om de vele verhalen te lezen. Het maakte mij niet blij. Ik vond het goed dat ik het gezien had, want bepaalde hedendaagse onderwerpen van voormalige Sovjet landen zijn goed te begrijpen. Met name de economische groei en hier en daar nog onderdrukkende belangen zoals racisme. Voor iedereen die geintresseerd is, ga er vooral naartoe, maar je kan beter daarna wel iets leuks gaan doen.

Ik ben kort daarna met de elektrische step naar het Hard Rock Café gegaan. Enigszins dacht ik dat het snel en handig zou zijn, maar er was bijna nergens in het stadscentrum een parkeerplek voor mijn step. Het was dus nog even lopen naar het Hard Rock Café. Jullie weten wat ik een fan van Hard Rock Café ben, echter was de service hier ondermaats en vond ik de ober echt een creep. Ze zijn normaliter wel alternatief, maar dit was een creep. Het was dus snel even de Messi Burger in m’n mik gooien en m’n biertje opdrinken. Het zou gek klinken, maar op dit moment miste ik Monica. Ik liep een beetje verloren over straat te bedenken wat te gaan doen. Afijn ik liep dit keer terug vanuit het centrum naar mijn hotel. Vlakbij het hotel had ik bij een winkeltje 3 biertjes gekocht en heb ik in mijn hotelkamer nog op terwijl ik mijn blog zat te schrijven. In de avond belde Monica nog op dat ze was gearriveerd in Zagreb en ben kort daarna gaan slapen. Er stond namelijk weer een flinke dag op het programma, namelijk de reis van Boedapest via Wenen naar Rome met de Railjet en nachttrein.

Mijn bezoek aan Boedapest was een succes en ik heb onwijs veel gezien en genoten met Monica. Het maakte de trip zoveel leuker om samen bij een restaurant te eten en een drankje te doen. Ik heb echter nog niet alles gezien van Boedapest. Wellicht het enige wat ik graag nog had willen zien waren de Thermische Baden, maar wie weet zien ze mij nog wel is terug in Hongarije! Ik denk het eigenlijk wel! Voor iedereen die naar Boedapest nog is een keer wil gaan; ik raad jullie aan om een sightseeing bus te nemen en behendig te worden met elektrische steppen, het maakt het veel makkelijker om je te verplaatsen binnen te stad. En voor wat betreft het Hongaarse eten, proeven! Het is heerlijk!

Eén gedachte over “ Boedapest; een stad die ik niet snel zal vergeten.

  1. wat en verhalen allemaal woord er draaierig van wat je alle maal mee maakt naar wel veel gezien. Ga je wel weer horen maar scheer je eerst voor je met zo lekker ding op stap ga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *