Er zijn vele (spoor)wegen die naar Rome leiden!

Er zijn vele (spoor)wegen die naar Rome leiden!

Dag 10, woensdag 24 mei 2023 | De grote- en lange treinreis naar de Italiaanse stad Rome via Wenen (Oostenrijk)
In de ochtend had ik ontbeten bij het Ecocafé op aanrader van Evelyn de Slowaaks-Hongaarse dame die ik in de trein tegen was gekomen naar Boedapest toe. Ze hadden er lekkere broodjes en zat op steenworp afstand van mijn hotel. Buiten heb ik even van de laatste ”Hongaarse”-zonstralen genoten aan een cappuccino. Op de reis-app van de Oostenrijkse Spoorwegen kreeg ik een melding dat er op het spoor modderstromen waren geweest door het slechte weer en er mogelijk ontregelingen waren. Dit maakte mijn tussenstop van 57 minuten op Wenen Hauptbahnhof een beetje kort. Rond 11 uur had ik uitgecheckt en liep ik naar Budapest Keleti. De receptioniste was verbaasd dat ik ging lopen, maar ik had in principe geen haast en de koffers rollen toch wel. Ná 20 minuutjes kwam ik op het treinstation. Het is een imposant groot ouderwets station. Bij de ticketbalie ben ik even gaan kijken of ik mijn ticket nog naar een 4 uur vroegere trein kon omboeken, maar helaas was dit niet mogelijk. Ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen om de 4 uur vroegere trein te boeken in verband met de ontregelingen. Het koste mij helaas € 98,-, al kreeg ik daardoor wel de kans om 5 uur lang in Wenen rond te banjeren; een stad die ik nog niet had gezien. Ik moet erbij zeggen dat ik met de Oostenrijkse Railjet zou gaan. De trein staat bekend voor z’n super-de-luxe Business Class. Iets wat ik al sinds mijn treinverslaving wilden zien en ervaren. Ik kwam echter in de trein en zat heel het Hongaarse en Oostenrijkse politiekorps in de Business Class treinrijtuig. Ik vond het wel apart waarom ze er zaten. Zijn er dan zoveel illegalen die ermee gaan? Zou best kunnen natuurlijk met de immigrantenstromen in Europa. Ik moest dus een politieagent zeggen dat die op mijn plaats zat haha. Toen we Boedapest uitreden kwam de treinsteward vragen of je nog een frisdrank of water wilden van het huis. De trein vloog langs de Hongaarse en Oostenrijkse landschappen. Het was aangenaam om in zo’n stoel alles te kunnen bewonderen. Ik was even later naar het restauratierijtuig gegaan om even een Weiss biertje te scoren. Nu werd het helemaal relaxed, haha!

Mijn ontbijt bij het Ecocafé
Budapest Keleti station (het Oostelijke station vertaald).
De Oostenrijkse Railjet trein.
Business Class reservering voor € 15,- extra op je Eerste Klasse ticket. Aanrader!

Op Wenen te zijn aangekomen was ik enigszins blij dat ik mij in het Duits verstaanbaar kon maken, want Hongaars is écht een moeilijke taal! Ik had mijn koffers in een kluis gezet voor € 4,50 op het treinstation. Vervolgens heb ik een elektrische step opgezocht en ben naar het Hard Rock Café ge-crossed. De fietspaden in Wenen zijn geweldig, dus je kan vol gas met de step gaan. Dit is één van de betere steden om met zo’n step vol gas te gaan. Wenen is eveneens prachtig net als alle voorgaande steden die ik heb gezien. Het Hard Rock Café in Wenen is ook mooi! Dit keer nam ik alleen even een biertje en heb vervolgens wat souvenirs gekocht in het souvenirs winkeltje ernaast. Ze hadden hier een gaaf shirt met ”No Kangaroos in Austria” met zo’n kangoeroe verkeersbord erop. Ik had weer een step opgezocht en wilden eigenlijk naar het Slot van Wenen, maar daar kon je niet met de step naartoe en ik redde het qua tijd niet meer. Ik heb nog een stuk gelopen door de stad richting het treinstation weer. Hier kwam ik een hele grote bier bar tegen. Ze hadden blikjes van over heel de wereld. Het was even leuk om hier nog te stoppen. Vervolgens heb ik toch wel weer een step gepakt, want het was nog een flink stuk naar het station toe. Op het station had ik mijn koffers gepakt en heb nog even wat alcoholische versnaperingen gekocht bij de supermarkt. Op de Oostenrijkse Spoorwegenapp was het perron al bekend en ben daarheen gegaan. Ik had een heerlijk slaapcoupé met een douche en toilet helemaal voor mijzelf. In de trein had ik nog een platte gehaktbal besteld met aardappelpuree. Het was lekker. De treinsteward kwam mijn ontbijt nog opnemen. Hij kwam uit Afghanistan en sprak goed Engels en Duits. Ik zat te genieten van het landschap wat voorbij vloog terwijl ik een feestje in mijn eentje zat te maken met de nodige biertjes en ouzo’tjes. Het was een mooie eind van de dag!

Eerste bezienswaardigheid in Wenen!
Genieten van mijn tussenstop in het Hard Rock Café.
In een mooi biercafé!
Wenen Hauptbahnhof, het internationale treinstation van Wenen.
De Nightjet trein naar Rome.
De coupé die ik helemaal voor mijzelf had!
De gang in de privé slaapcoupé rijtuig.
Het toilet in mijn privé coupe.
…En de douche!
Het invullen van de ontbijtmenukaart voor de volgende ochtend.
Een gratis Prosecco.
Het eten in de nachttrein.
Het bed is opgemaakt voor de nacht!
Genieten van de mooie treinreis met een ouzo.

Dag 11, donderdag 25 mei 2023 | Aankomst in Rome en het bezoek aan het Colosseum
Al vroeg was ik op in de nachttrein aangezien ik veel wilden zien van het Italiaanse landschap. Het was prachtig uitzicht met vele heuvels met bomen erop en kleine en grote steden die we langs passeerde. Ná een heerlijke douche in de coupé kwam de treinsteward met mijn ontbijt. De trein was vertraagd en kwam een uurtje later aan op Roma Termini, het Centraal Station van de stad. Aangezien ik nog niet kon inchecken had ik wel mijn bagage neergezet bij mijn Hotel Domus Helena. Het hotel wordt gerund door nonnen, dus ik zal elke ochtend gezegend wakker worden. Ik liep richting het Colosseum toe waar ik bij een parkje vlakbij een leuk kioskje zag. Ik ben hier even neergestreken en heb even een Fanta op. Je merkt dat hier ook veel locals heen gaan. Het is gelegen in de schaduw door de vele bomen die er staan wat wel beter is met de hitte in Rome. Ik was verder gelopen en zag dat er enorme rijen stonden om het Colosseum binnen te gaan. In een zijstraatje bij het Colosseum was ik bij een restaurantje gaan zitten. Er stond een grappig oud Italiaans mannetje als ober bij de deur, echter hadden wij wel een miscommunicatie. Ik probeerde bestellen in het Italiaans, echter had ik beter gewoon in het Engels kunnen bestellen. Bij het restaurant wilden ik een Spaghetti alla Carbonara bestellen, dus ik zei Carne wat eigenlijk in Spaans hetzelfde is als in het Italiaans. Want ja dat zit in je Carbonara. Maar nee ik kreeg een pasta Carbonara en een steak erbij hahaha! Het was veelte veel. Ik wilden slechts iets kleins hebben maar nu kreeg ik een Koningsmaaltijd.

In de ochtend in Florence.
Het ontbijt!
Het eerste beeld van het Colosseum!

Na de Koningsmaaltijd ben ik in de rij gaan staan voor het Colosseum. Het was nog steeds behoorlijk druk, maar om het te zien moest ik er wel gaan staan! Het heb een uur geduurd voordat ik het ticket had. Het was € 16,- entree waarmee je ook de nabij gelegen Palatino Park kan bezoeken met vele ruïnes vanuit het Romeinse tijdperk. Maar terug naar het Colosseum! Het was een adembenemend gebouw iets waar een uur voor in de rij staan het wel waard is. Ik stond niet echt stil bij alle teksten die je kon lezen over het Colosseum, want ik had al vaak een documentaire op Discovery Channel of National Geographic gezien. Raar te bedenken dat hier gruwelijke dingen zijn gebeurd in zo’n mooi gebouw voor entertainment van de rijke en mensen met status. Vanuit het Colosseum liep ik naar het hotel waar ik had ingecheckt. Ik was even enorm blij om ná de wandeling door de bloedhete stad een koude douche te pakken! Ná een siesta ben ik naar een Indiaans-Nepalees restaurant gegaan dat om de hoek zat. Erg lekker eten voor weinig geld! Ze hadden ook een enorme fles Heineken van 660 ml. Ik zat even heerlijk te genieten op het terras. In de avond had ik nog even Monica gebeld die in Zagreb de stad had verkend!

In het Colosseum.
Bij restaurant Kathmandu in Rome.

Dag 12, vrijdag 26 mei 2023 | Bezoek aan Vaticaanstad en rond gelopen in Rome
Vandaag was ik op missie, de missie om mijn 42e land te bezoeken op de aardbodem, namelijk Vaticaanstad! Ik had gek genoeg kippenvel op mijn armen toen ik het 42e land in mijn bereik zag. Het is gek, ik weet het! Maar ik ben echt een globetrotter die elk land gezien wil hebben. En dan om te zeggen dat je een bakkie met de Paus heb gedaan is natuurlijk helemaal geweldig! Hahaha! Zo ver kwam het niet. Er stond ook hier een tering lange rij dat ik dacht ”Ja, dag! Ik ga hier niet instaan!”. Voor een moment word je gek van de ”gidsen” die zeggen koop een kaartje bij mij dan ben je sneller binnen. Ik genoot alleen al van de buitenkant te zien van Vaticaanstad. Zoals jullie misschien weten is Vaticaanstad natuurlijk super klein, waardoor ze geen leger bij elkaar kunnen verzamelen, echter heeft Zwitserland gezegd dat zij de beveiliging van het Vaticaanstad doen. Ik liep dus binnen een poort waar ik niet mocht komen, haha! Een Zwitserse wacht vroeg wat ik kwam doen, ik zei ”Ik kom naar het Vaticaan kijken!”, hij zei: ”Je kan naar het museum dat is hier links”. Dus ik moest weg waar ik was. Ik dacht nou gaat het komen dat ik Vaticaanstad ga zien, maar nee! Haha! Van buiten het Vaticaan nam ik de hop-on hop-off bus naar de halte van Ludovisi/Spanish Steps, echter ging ik naar het Hard Rock Café wat daar ook zit.

Piazza Venezia.
Rivier de Tiber.
Vaticaanstad.

In het Hard Rock Café had ik een heerlijk Italiaans biertje besteld in een Hard Rock Café glas. Het was nog vroeg en ik had niet veel trek dus ik had The American Sliders besteld. American Sliders zijn kleine hamburgers maar dan in veelheid. Dus ik had er 3 en het was heel lekker. Had dat nog niet eerder gehad. Jullie zullen nu vast denken; ”Oh dus nu je een Amerikaanse heb ontmoet ga gelijk All American”, haha, nee zo is het niet. Monica is anders dan de rest van de Amerikanen haha. Ik was verkeerd gelopen, dat doe ik niet vaak als ik op reis ben, maar dit keer wel. Gelukkig hebben ze in Rome ook de elektrische stepjes. Ik ging met de elektrische step naar Palatino Park. Het ging wel oké, maar er was een moment dat ik tering hard van een heuvel af ging en de heuvel had kinderhoofdsteentjes op de weg, dus dat ging niet best. Ik pleurde bijna op mijn muil. Maar gelukkig heb ik surf en skateboard skills haha, niet veel maar genoeg om op mijn benen te blijven staan! Uiteindelijk kwam ik op een kruispunt waar veel auto’s aan het toeteren waren, niet zo zeer tegen mij, maar aan de andere kant weet ik dat niet! Ik was bij Palatino Park aangekomen en had de step geparkeerd. Ja… Wat moet ik zeggen over Palatino Park? …het is tof dat ze het hebben gehouden, maar gezien het feit dat ik naar Egypte ben geweest begin dit jaar is het zo anders. De gebouwen zijn bijna afgebroken! En in Egypte stonden ze nog enigszins. Afijn het was wel uniek. Je keek van Palatino Park direct op Circo Massimo, ofwel de paardenraces van vroeger. Ik liep vervolgens naar het hotel waar ik heerlijk even siesta heb gedaan. Na mijn siesta ben ik naar de Irish Pub gegaan. Eigenlijk maar voor 1 Guinness biertje waar ik even zin in had. Bij de Irish Pub kwam ik een Australiër tegen. Ik kwam met hem aan de praat. Hij ging ook rondreizen in Europa, echter was Rome zijn eerste bestemming. Even later ontmoette we nog een paar andere Australiërs. Het was heel gezellig. Eigenlijk een beetje te gezellig haha. Ze kwamen uit Sydney dus ik kon enigszins met ze over praten. Ik kwamen weer veel Australische woorden bij mij naar boven. Ze testte mijn kennis, haha, moet je vooral doen ik weet gigantisch veel over Australië! Ze hadden gezegd ”Well you definitely a proper Aussie!”. Ze waren ook heel verbaasd dat ik in de ”Bush” had gewoond, haha. Het was een geweldige avond!

American Sliders in het Hard Rock Café.
Palatino Park.

Dag 13, zaterdag 27 mei 2023 |Rondje met de hop-on hop-off bus en gigantisch veel lopen
In de ochtend na het ontbijt was ik naar de dichtstbijzijnde hop-on hop-off bushalte gegaan om nog even een rondje te doen! Het was weer een prachtig zonnige dag. Na het rondje was ik bij het treinstation uitgestapt om vervolgens te voet verder te gaan. Ik liep vandaag op slippers, had even geen zin in schoenen, maar daardoor zetten ik mij wel aan tot een uitdaging! Als eerste op de planning stond Di Treve Fontein. Een prachtige fontein in het midden van de stad waar behoorlijk wat mensen op af kwamen! Holy shit. Er waren zeker meer dan 500 mensen op dat kleine stukje. Van de fontein liep ik richting het kattenforum van Rome, dit is een opvang voor straatkatten wat je als toerist ook kan bezoeken. Aangezien pas om 12:00 uur open gingen en ik nog voor die tijd er was ben ik even bij een restaurantje een Pasta alla Carbonara gaan eten. Het was super goed! Er kwamen veel locals naar dit restaurantje toe ook, dus zal vast wel goed zijn! De pasta was ook mega goed! Na het eten liep ik naar het kattenforum toe. Er waren 2 vrijwilligers die met passie praten over de katten. Het is best wel zielig sommige katten waren blind of hadden geen ogen meer. Ze vertelde dat het kwam doordat de moeder kat hepatitis had en dit overbreng aan d’r kleintjes. Ik aaide verschillende katten, ze waren allemaal zo rustig en lief. Ik had echt het idee dat ze dachten we zijn uiteindelijk toch nog goed terecht gekomen.

Di Treve fontein.
Pasta Carbonara
Het kattenopvang pension. Voor straatkatten.

In de avond was ik weer bij mijn favoriete Indiaas-Nepalees restaurantje gaan zitten. Het is goed en goedkoop, mooie combinatie voor een Nederlander, haha! Vervolgens was ik nog even naar de Irish Pub gegaan …en ja dit keer écht voor maar een paar pilsjes! De Australiërs waren er weer en een Italiaanse man die ik dag ervoor ook zag. Het was wel gezellig, maar ik had geen zin om vol gas te gaan zuipen! Ik vroeg nog aan de Italiaanse man of het nu echt zo’n rivaliteit is tussen de voetbalclubs in Rome, want ondertussen keken we naar voetbal op de tv. Hij vertelde dat de meeste stadsmensen voor AS Roma zijn en dat de mensen in de buiten ring merendeel voor SS Lazio zijn. Ik wilden dit alvast even weten voor de dag erna als ik naar de wedstrijd zou gaan! Aan het eind van de avond ben ik naar een dierenwinkel gegaan om voer te kopen voor de lieve kattenbeesten die ik eerder die dag had gezien. Misschien een klein gebaar, maar ik vond het echt zielig dat ze daar zo terecht moeten komen en dat ze geen huis hadden waar een baasje voor ze zorgen. Het is nog steeds beter dan dat ze op de straat belanden, maar alsnog, jullie snappen mij wel (hoop ik! Haha). Het voer ga ik dus mijn laatste volledige dag bij het kattenpension brengen. Het was weer een mooie dag!

De hond van de eigenaar van de Irish Pub.

Dag 14, zondag 28 mei 2023 |Een voetbalwedstrijd bijgewoond van SS Lazio
Het was een dag daarbij ik even rustig was opgestart. Door het vele vreten de dag ervoor was ik ook even niet gaan ontbijten. Ik ging op mijn gemak even al mijn souvenirs bij elkaar verzamelen en mijn koffers inpakken. Rond een uurtje of 10 ging ik op pad. Aangezien de hop-on hop-off bus niet reed vandaag vanwege de finaledag van de Giro d’ Italia wielrenraces ging ik te voet. Ik liep naar de Spanish Steps, de naam van de Spanish Steps komt doordat de Spaanse Ambassade voor een lange tijd onderaan de trap zat. De Spanish Steps zijn ook gedeeltelijk bekend geworden door Feyenoord supporters die de fontein aan bonken hadden getrapt die ervoor staat. Ik kon er weinig van zien. Het was een mooi plaatje de fontein, trappen en de kerk die bovenop de heuvel stond. Vlakbij de Spanish Steps had je een officiële winkel van de voetbalclub SS Lazio zitten, hier heb ik een shirtje gescoord voor in de avond. Ik liep via het machtige Pantheon gebouw (dat een Rooms-Katholieke kerk is) naar de kattenopvang. Het was al ver ná 12 uur en de kattenopvang was nog niet open. Ik had ze even bericht op instagram en ze reageerde daar vrij snel op. Er was echter wel een vrouw aanwezig die ik had aangeroepen om de zak met voer en een donatie aan te nemen voor de lieve beessies.

Spanish Steps.
Pantheon.

Ik liep terug naar het hotel, het was aardig druk en veel straten waren afgezet door de Giro d’ Italia. Onderweg kwam ik een huurfiets tegen van hetzelfde bedrijf als de elektrische steppen. Ik had hem gepakt en wilden via het Colosseum terug naar het hotel fietsen. Nou mooi niet! Ik werd geroepen om van het parkour af te gaan met nog 20 step-rijdende personen, haha! Voor een moment had ik even het gevoel dat ikzelf mee deed met de Giro d’ Italia. Afijn via via ben ik uiteindelijk op een straatje terecht gekomen dat geen parkour was en kon ik weer vaart maken naar het hotel. Hier heb ik even een siesta gehouden en ben daarna weer even bij mijn Indiaans-Nepalese maten gegaan om even te eten. Ik ging direct daarna door naar de wedstrijd van SS Lazio tegen Cremonese. In eerste instantie wilden ik per huurfiets naar het stadion fietsen wat ongeveer 45 minuten zou duren. Echter ging dat vanwege de wegversperringen voor de Giro d’ Italia niet door. Ik heb hierdoor nog even de metro van Rome moeten verkennen tot over de rivier Tiber. Uiteindelijk was hier niks aan de hand op de weg en heb ik alsnog een fiets gehuurd om naar het Olympische Stadion te fietsen. Het rijdt super, want het is een elektrische fiets met een mandje voorop. In dat mandje had ik Google Maps aangezet zodat ik precies wist waar ik heen ging.

Ik was net op tijd bij de wedstrijd. Bij de ingang had ik even mijn shirt verwisseld met het SS Lazio shirt wat ik had gekocht. Ik had hem namelijk nog niet aangedaan in het centrum van Rome, want anders waren mijn hersenen ingeslagen denk ik, haha! Je kon de sfeer van binnen het stadion al enorm goed horen buiten het stadion. Eenmaal binnen kreeg ik kippenvel op mijn armen zo mooie eenheid het was. SS Lazio deed het mega goed in de eerste helft. Ze stonden met 2-0 voor tegen Cremonese, echter in de tweede helft kwam Cremonese terug met 2-2. In de laatste minuut maakte SS Lazio nog een treffer. Het dak ging eraf en iedereen keek elkaar met blijdschap aan. Als het goed zeg was dit ook een belangrijke wedstrijd om plaatsing te maken voor de Champions League. Daarnaast had speler Stefan Ruda zijn laatste wedstrijd gespeeld, die ging met pensioen. Het clublied dat tot slot werd gezongen was zo machtig. Het was zo’n mooie wedstrijd met zo’n mooie sfeer. Ik fietste terug naar mijn hotel in een 45 minuten durende fietsrit. Onderweg kwam ik nog langs mooie bezienswaardigheden. Ik had écht een geweldige dag en een prachtig einde van mijn mooie reis door Europa!

Wedstrijd van SS Lazio tegen Cremonese.
Ik was zo blij! Wat een sfeer was er in dit stadion.

Dag 15, maandag 29 mei 2023 | De terugreis naar Nederland
Om 5 uur ging de wekker. Ik had niet best geslapen. Zat denk nog veel adrenaline in mijn bloed van de wedstrijd in combinatie met het vroeg opstaan om naar de luchthaven te gaan. Ik liep naar Roma Termini het centraal station waar ik ook was aangekomen met de nachttrein. Hier had ik even snel een cappuccino gescoord en was vervolgens in de eerste beste Leonardo Express gesprongen. Dit is een trein die direct zonder tussenstop naar luchthaven Fiumicino rijdt voor een klein prijsje van € 14,-, want met een taxi ben je zeker € 50,- minimaal kwijt en duurt 2 keer zolang. Op de luchthaven verliep alles heel soepel. Ik was als eerste bij de balie ingecheckt en was binnen no-time door de bagage controle heen. Ik had nog even een focaccia gescoord met een cappuccino. Het boarden in het vliegtuig verliep ook onwijs soepel. Ik had een nooduitgang stoel zonder stoel voor mij, dus ik had enorm veel beenruimte. Het grappige is dat ik vroeg was met boeken en dat mijn stoelreservering maar slechts €5,- kosten. Op de vlucht was een kwartier eerder aangekomen op Rotterdam Airport. En! Mijn koffers waren als eerste op de loopband, hoe kan je dat nou verwachten als je ze ook als eerste inlever. Hierdoor kon ik snel bus 33 nemen naar metrostation Meijersplein. Hier kan je inchecken met je OV-chipkaart en aangezien heel het traject met de RET is heb je ook een 3 uur tarief dat extra voordelig is. Op metrostation kan je dan overstappen op de metro van Hoek van Holland Strand. Voor de mensen die met het openbaar vervoer wel is willen is het prima te doen.

Op Roma Termini, het centraal station van Rome.
De Leonardo Express. Een directe trein van het centrum naar de luchthaven.
Op Rome Fiumicino Airport.
Boven Nederland.
Mijn gigantische nooduitgangstoel!

Het volgende stukje schreef ik 30 mei, de dag na mijn aankomst in Nederland…
Al in al was het een prachtige reis. Mensen vragen mij ”Wat is nu je echte hoogtepunt van de reis?” of ”Wat vond je de mooiste stad?”. Mijn vraag beantwoord ik al snel wat lacherig, aangezien ik in Boedapest een superleuke tijd met Monica heb gehad. Dus automatisch is het Boedapest wel. Elke stad had zijn eigen karakter en elke stad was mooi. Ik was verbaasd over Bratislava, omdat veel mensen Bratislava saai vinden, maar ik vind het een leuke stad. Er valt veel over de geschiedenis te leren in Bratislava en het heeft een leuk klein stadscentrum. Ja kijk als je er een week verblijft dan snap ik dat het te lang is, maar 2 nachten kan je je zeker vermaken daar! Mijn komende vakanties zijn naar Bulgarije, Portugal, Kroatië en Montenegro. Echter zijn dit losse reizen van elkaar met uitzondering van Kroatië en Montenegro die bezoek ik tegelijkertijd. Hoogstwaarschijnlijk probeer ik vòòr die vakanties nog Monica op te zoeken in de Verenigde Staten in de stad Bangor in de staat Maine. Alle lezers, bedankt voor het lezen en het volgen van mijn reis. Ik vind de reacties altijd heel leuk op de reisverhalen. Tot de volgende reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *